Plantaardige sectoren samen in nieuwe koepel: PlantNet International

Nederlandse organisaties voor akkerbouw, tuinbouw, uitgangsmateriaal en techniek gaan internationaal samenwerken in PlantNet. Voor de sierteelt is VGB bij deze koepel betrokken. Omdat het met name afzetgerichte zaken betreft, haakt Glastuinbouw Nederland niet aan.

In PlantNet International gaan de organisaties GroentenFruit Huis, Plantum (uitgangsmateriaal), Royal Anthos (boomkwekerij), VGB (sierteelt), NAO (akkerbouw) en AVAG (techniek) samenwerken op sectoroverstijgende en internationale zaken. Dat gaat dan om handelsbevordering, het wegnemen van handelsbelemmeringen, keuringen en het toezicht op keuringen.

Ook andere onderwerpen zoals de internationale opdracht van de topsectoren, duurzaamheid in afzetgerichte vraagstukken, internationaal betalingsverkeer en arbeidsmarktbeleid worden genoemd als onderwerp.

€ 30 miljard

Gezamenlijk vertegenwoordigen zij het nationaal en internationaal opererende bedrijfsleven dat zorgdraagt voor een omzet van ongeveer € 30 miljard per jaar waarvan het merendeel op exportmarkten. De nieuwe organisatie vervangt daarmee Greenport Holland, maar is daarmee ook verbreed met akkerbouw.

Niet iets voor Glastuinbouw Nederland?

PlantNet richt zich op afzet en dat is geen taak van Glastuinbouw Nederland, laat de ondernemersorganisatie weten. Overkoepelende zaken stemt zij af binnen Greenports Nederland. „Dat voldoet voor ons.” Glastuinbouw Nederland streeft er weliswaar naar zich internationaal beter op de kaart te zetten, maar trekt hierin samen op met de lobbyisten van Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties