Plantion introduceert voorzieningen voor duurzaam inkopen

Plantion heeft deze week haar kloksoftware uitgebreid met een nieuwe voorziening waarmee kopers gemakkelijker duurzame producten kunnen selecteren. Ook introduceert ze het ‘Plantion keurlabel auditrapport’. Met deze voorzieningen wil de veiling in Ede inspelen op de toenemende vraag naar bloemen en planten met een duurzaamheidslabel, zowel in de zakelijke als consumentenmarkt.

Op de veilingklokken van Plantion in Ede krijgt de koper met ingang van deze week te zien welke aanvoerders en welke van de aangevoerde partijen duurzaam zijn. Voorafgaand verschijnen in het overzicht ‘komende partijen’ de namen van de aanvoerder tegen een groene achtergrond. Op het moment van het veilen zelf wordt ook het duurzaamheidslabel getoond.

Barometer Duurzame Bloemist

In eerste instantie werkt het rapportagesysteem met het label Barometer Duurzame Bloemist. Naar behoefte kunnen ook andere labels waarvan de vereiste kenmerken volgens de Linnaeus systematiek zijn vastgelegd, worden toegevoegd.

Bloemsierkunst Krayenhoff is aangesloten bij Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar Joost Weijtens: “In de zakelijke markt wordt steeds vaker gekozen voor een duurzame bloemist. En ook in de winkel vragen consumenten steeds meer naar duurzame bloemen en planten. Het helpt ons dan ook enorm dat Plantion de inkoop en de administratie rondom duurzame producten een stuk gemakkelijker heeft gemaakt.”

Kopen Op Afstand

Naast de kopers in de afmijnzaal in Ede kunnen ook kopers op afstand (KOA) makkelijker en vroegtijdig duurzame producten selecteren. Zij hebben daarvoor aangepaste KOA-software ontvangen. Op het aanvoerscherm worden alle duurzame partijen getoond tegen een groene achtergrond. Met een meervoudig filter kan de KOA-koper alvast één of meer duurzaamheidslabels selecteren. Net zoals de klokken in Ede toont ook het KOA-scherm de namen van de aanvoerders (groene achtergrond) en de betreffende duurzaamheidslabels. Als volgende stap zullen de duurzaamheidslabels binnenkort ook zichtbaar zijn bij alle aanbodregels in de Plantion Digitale Marktplaats en daarmee ook voor Klokvoorverkoop.

Verslaglegging

Parallel heeft Plantion in samenwerking met SGS, de auditinstantie van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, het ‘Plantion keurlabel auditrapport’ ontwikkeld. De duurzame bloemist die bij Plantion inkoopt, hoeft niet langer elke inkoopfactuur apart te verantwoorden aan zijn keurmerkinstantie. Het auditrapport doet verslag over alle bij Plantion (klok, Plantion Digitale Marktplaats, bemiddelingsbureau of groencentrum) ingekochte partijen. De bloemist hoeft alleen nog maar periodiek de gegevens van het Plantion keurlabel auditrapport over te nemen in de SGS-spreadsheet. Dit moet de bloemist veel tijd besparen.

Lees hier een eerder bericht over de veilvolgorde van Plantion.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties