Poolse jongeren gestimuleerd om te werken in eigen land

Poolse jongeren jonger dan 26 jaar die jaarlijks minder dan €20.000 verdienen, hoeven vanaf 1 augustus geen inkomensbelasting meer te betalen. Op die manier wil het Oost-Europese land wat doen aan de massale braindrain.

Sinds Polen vijftien jaar geleden toetrad tot de Europese Unie, trekken jongeren in groten getale naar het welvarendere westen, waar de lonen stukken hoger liggen. Weliswaar zijn dit er steeds minder sinds de Poolse economie ook beter is gaan draaien.

Zo’n 2 miljoen Polen profiteren naar verwachting van de maatregel aangezien het gemiddelde Poolse jaarsalaris €14.000 bedraagt.

Effectiviteit

Aan de effectiviteit twijfelt onder meer Ekke Overbeek, Trouw-correspondent voor Nederland en België in Polen: „Het is een dure maatregel die de emigratie niet gaat stoppen”, zei hij bij BNR. Er is volgens hem meer nodig om Poolse jongeren in eigen land te houden dan alleen hogere salarissen. Ook aan de sociale voorzieningen moet gewerkt worden.

Terwijl de Polen richting het westen emigreren, zijn het Oekraïners die massaal de krappe Poolse arbeidsmarkt komen bevolken, zo constateert Overbeek.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties