Prijswinnende noviteiten op de IPM

Vier van de zeven beste IPM Neuheiten 2019 komen op het conto van Nederlandse veredelaars. De vier noviteiten hebben gemeen dat ze duurzaam in productie staan, omdat de gewenste compactheid bereikt wordt door nagenoeg niet te hoeven remmen.

In totaal zijn 58 innovaties in zeven categorieën ingezonden door 31 exposanten. Daarnaast was er weer een speciale juryprijs voor Mandevilla Sundaville MiMi  Yello  van  MNP  flowers. De heldere abrikoze kleur is iets heel bijzonders en valt duidelijk op in het assortiment. De compacte groei maakt het ook interessant als een kleinere plant. Het mist de gebruikelijke lange ranken voor Mandevilla, maar heeft goede takken. De plant kan een volle zon en een korte droogfase verdragen.

De Nederlandse veredelaar viel ook in de prijzen in de categorie categorie perk- en balkonplant met Xerochrysum bracteatum Granvia Gold, De groene bladeren biede een aantrekkelijk contrast met de heldere bloemkleur. De bloei is lang en overvloedig. Ook zeer geschikt als solitaire plant door zijn goede vertakkingen.

In de categorie voorjaarbloeiers streek Kientzler met de primula Belarina ‘Candy Frost’ met de eer. De veredelaar heeft met de noviteit hoge verwachtingen rond Valentijn. De winterharde planten heeft tweekleurige bloemen die vol maar niet volledig open zijn.

De beste bloeiende kamerplant was de kerstster Christmas Mouse van Selecta Klemm. De plant dankt zijn naam aan de ronde bladvorm die doet denken aan de oren van een muis. Deze bladvorm is nieuw  voor een poinsettia.

De beste groene kamerplant is Blechnum brasiliense ‘Copper Crisp ‘van Cultivaris geworden, geheel past in de huidige trend van hippe jungleplanten. De huisvaren wijkt af door  zijn rode knoppen en de stevige, extreem ruches, diepgroene bladeren. De plant vormt in de loop van de tijd een kleine steel.

In de categorie houtige gewassen werd Pyracantha coccinea ’Red Star’ verkozen tot beste nieuwigheid. Het bedrijf Plantipp zond hem namens kweker/veredelaar Van der Sar Plants uit Maasdijk in. „Het is natuurlijk een boomkwekerijgewas, maar hij kan ook als kamerplant worden gehouden”, aldus Bas van der Sar. De Pyracantha coccinea ’Red Star’ is door de jury gekozen omdat hij minder doornen heeft dan de meeste andere Pyracantha. De bessen van deze plant hebben bovendien een fraaie rode kleur. De plant heeft afgelopen zomer bewezen goed tegen de droogte te kunnen. Verder is de plant ook mooi als kamerplant. De plant bloeit in juni en de bessen kleuren vanaf september en blijven dit doen tot na Kerstmis. De plant behoudt zelfs met vorst z’n sierwaarde.

Bij de vaste planten won Sempervivum Chick Charms ’Gold Nugget’, eveneens van Plantipp. De plant heeft weinig onderhoud nodig en is ongevoelig voor klimaatverandering. Deze sempervivum is geschikt voor op het balkon, in de tuin of terras en kan ook in de volle zon staan. De plant heeft geel met rood gevlamd blad in de winter.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties