Proef op de som in Ethiopië

Aanstaande vrijdag ontvangen alle abonnees van het Vakblad voor de Bloemisterij het eerste Floribusiness-magazine op de deurmat. Het is een opmaat naar een digitale versie die eens in de twee maanden verschijnt. De focus van Floribusiness ligt vooral op de afzetmarkten voor planten en bloemen. Maar natuurlijk zullen we ook schrijven over productiegebieden, teelt, technologie en menselijk belang. Het bevat bijdragen van zowel van eigen redacteuren als correspondenten.

De bijdrage die mijn collega Hans Neefjes over Ethiopië heeft geschreven is gebaseerd op telefonische interviews en eigen kennis. En ik kan de lezers verzekeren dat wat hij schrijft ter plekke bevestigd wordt. Ik ben deze week op uitnodiging van Florensis een week in Ethiopië en Kenia. Gisteren gearriveerd, vandaag op pad geweest naar de eerste kwekerijen.

Dus in Ethiopië is het geloof aanwezig dat rustige tijden weer gaan aanbreken na onlusten veroorzaakt door stammenstrijd eerder dit jaar. Gelukkig waren de onlusten niet zo heftig als in 2016, maar toch. En dat goede communicatie met de lokale autoriteiten naast de federale autoriteiten helpt om bedrijven te behoeden voor deze onlusten.

Ze willen hier vooral dat het idee ontkracht wordt dat Ethiopië een erg droog en arm land is. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit ’highlands’, waar het groen is als gras en waar goede klimaatomstandigheden heersen om gewassen te telen. waaronder bloemen. Bedrijven hebben vaak een buitenlands management dat zeker niet voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Personeel en vaak hele dorpen profiteren van hun aanwezigheid door de verschaffing van zorg, scholing en uiteraard werkgelegenheid.

Want dat is wel waar het land vooral naar snakt: minder werkloosheid. Zonder in detail te treden over de stammenstrijd heeft dit voor de nieuwe minister-president Abiy Ahmed de hoogste prioriteit. Hij wil vooral vooruitkijken en het verleden grotendeels het verleden laten. Introductie van meer democratie is daar onderdeel van. Nu al durven Ethiopiërs meer te zeggen dan ze ooit gedaan hebben. Hopelijk kan dit toekomstige onlusten indammen.

Wat als dit allemaal vrijdag al is te lezen in Floribusiness? Wat voor zin heeft deze blog dan? Oké, ik kom met nieuws. Vanmiddag is er een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Addis Abbeba verijdeld. Een busje met daarin het ’Florensis-gezelschap’ is staande gehouden na het nemen van een foto van de ambassade uit het busje. De bewuste fotograaf is verhoord en een half uur later na het verwijderen van foto en achterlaten van gegevens en het mobiele telefoonnummer in vrijheid gesteld. Het nemen van de foto bleek extra gevoelig te liggen na de aanslag gisteren op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburg.

Een foto met de vlag halfstok bij de ambassade kan ik niet plaatsen bij deze blog. Deze is – zoals gezegd – vernietigd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties