Rabo Tuinbouwbarometer daalt iets door corona-onzekerheid

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het eerste kwartaal van 2021 een waarde van 6,7. Het rendement van de meeste bedrijven was in 2020 voldoende tot goed. De liquiditeitssituatie is eveneens ruim voldoende. De score daalde vooral door de onzekerheid over de coronacrisis, aldus de Rabobank.

Ondernemers weten niet wanneer de beperkingen in hun keten voorbij zullen zijn. En hoe corona op langere termijn de afzet en bedrijfsvoering beïnvloedt. Inkomsten uit steunprogramma’s zijn voor elk afzonderlijk bedrijf ook nog niet duidelijk. De horeca is nog lang niet hersteld en veel bedrijven kampen met personeelstekort. Tijdelijke arbeidskrachten zijn mogelijk komend seizoen moeilijker beschikbaar. Het is dus een lagere score door de toekomstverwachting, niet door het afgelopen seizoen.

Tot half december 2020 heerste er een goed sentiment op de snijbloemen- en potplantenmarkt. Daarna sloten belangrijke afzetmarkten (bloemisten en tuincentra) de deuren voor nieuwe maatregelen. Gelukkig was een groot deel van de typische decemberproductie (Poinsettia, Helleborus, Ilex, Amaryllus) toen al verkocht.

Evenementen- en huwelijksmarkt nog onder druk
De prijzen voor snijbloemen daalden daarna, maar deze werden nog wel verkocht. Wel staat de evenementen- en huwelijksmarkt nog steeds onder druk. De vraag naar planten is wat verminderd door de problemen om de eindklant te bereiken. De online verkoop van planten biedt wel mogelijkheden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties