Rabobank leent een tikkeltje minder uit aan het agrarisch bedrijfsleven

Rabobank Groep heeft in de eerste helft van dit jaar wereldwijd een tikkeltje minder geld uitgeleend aan ondernemers in het agrarisch bedrijfsleven. Ook de kredietportefeuille aan Nederlandse boeren en tuinders is in deze periode licht teruggelopen. Dit heeft Rabobank donderdag bekendgemaakt in een toelichting op de halfjaarcijfers.

De kredietverlening wereldwijd bij Rabobank is in de eerste zes maanden van dit jaar gedaald met 1,7% tot €100,2 miljard. Hiermee blijft het agrarisch krediet nog net boven de grens van 100 miljard euro die de bank vorig jaar heeft geslecht. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld loopt het agrarisch krediet iets terug. In Nederland is het krediet aan boeren en tuinders, dat loopt via de lokale banken, met een procent gedaald tot €27,5 miljard. Aan de agribusiness heeft de coöperatieve bank, met een aandeel van 85% agrarisch marktleider in Nederland, iets meer geld uitgeleend. Een plusje van eveneens een procent tot €9,8 miljard.

De internationale kredietportefeuille van de bank bleef steken in de eerste helft van dit jaar op €63 miljard, een daling van 1,4%, Dit hoeft niet te betekenen dat boeren en tuinders over de grens minder zijn gaan investeren. Ook wisselkoerseffecten kunnen een rol spelen, illustreert Rabobank. De bank meldt namelijk dat de totale kredietportefeuille met €6,8 miljard is gedaald tot €417,8 miljard, een afname van 1,6%. Dit is echter vooral toe te schrijven aan wisselkoerseffecten, zo verklaart de bank, bijvoorbeeld.

Bijna een kwart van alle kredieten bij de Rabobank Groep is verleend aan de, zoals de bank het noemt, food & agrisector wereldwijd. De kredietverlening voor lease, dat loopt via onderdeel DLL (het voormalige De Lage Landen) is ook iets gedaald: met 0,8% tot €11,7 miljard.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties