Rabobank: ’May aast op last minute brexit eind dit jaar’

Het ziet ernaar uit dat Brussel en Londen het pas bij de EU-top van 13 en 14 december eens zullen worden over een scheidingsakkoord. De Britse premier Theresa May lijkt van plan te zijn om vervolgens in één week voor Kerstmis de deal door het Britse parlement te loodsen. Dat geeft tegenstanders namelijk weinig tijd om zich te organiseren. Die verwachting spreekt Rabobank uit in zijn jongste Brexit Monitor.

Met een last minute gesloten brexit-deal heeft de premier volgens de Rabo Brexit Monitor echter zelf ook weinig tijd om voldoende steun in het parlement te verkrijgen. Het is een risicovolle strategie, zeker gezien de verdeeldheid in de Britse politiek. Daarom acht Rabo de kans op een harde brexit nu bijna net zo groot als die op een deal. Ondanks de grote protesten in het VK tegen brexit, denkt de bank dat de kans dat brexit niet door gaat (bremain) heel klein is.

De Britse premier Theresa May (links). Foto: Shutterstock

Rente en Brits pond
Rabobank gaat ervan uit dat de beleidsrente in de EU, de meest bepalende factor op de valutamarkt, de komende tijd gelijk blijft. De wisselkoers van het Britse pond zal daarmee enkel door het brexit-nieuws worden bepaald, wat veel volatiliteit belooft. Toch verwacht Rabo dat de munt in 2019 in waarde zal stijgen, ervan uitgaande dat de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) last minute een deal zullen sluiten. Bij een no-deal zal het pond waarschijnlijk flink aan waarde verliezen en naar een gelijke waarde met de euro bewegen.

Pre-clearance en fastlanes
Voor de sierteelt is het volgens Rabobank van groot belang dat douanecontroles na de brexit niet bij de grens, maar al bij de exporteur plaatsvinden (pre-clearance). Ook zouden vrachtwagens waarop de pre-clearance al is uitgevoerd, gebruik moeten kunnen maken van fastlanes, een speciale route waarmee je zonder wachttijden snel de grens over komt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties