‘Resultaat FloraHolland staat onder druk’

Het resultaat van Royal FloraHolland staat onder druk. Dat zei CEO Steven van Schilfgaarde gisteravond op de een na laatste algemene ledenvergadering. Dit komt doordat het aanbod in de eerste 21 weken is achtergebleven. Met name de klok is debet aan het lagere resultaat.

Belangrijke oorzaak van het lagere aanbod is de koude in het begin van het voorjaar. Er werd in aanloop naar de Pasen veel minder tuinplanten aangevoerd dan in 2017. Na de Pasen is er wel een deel van de achterstand ingehaald, maar de lage aanvoer in de koudeperiode is nog niet gecompenseerd.

De prijzen voor bloemen en planten zijn over het algemeen hoger dan vorig jaar, liet Van Schilfgaarde aan de hand van een sheet zien. De klokprijs is gemiddeld +0,7% hoger, de prijs voor de directe omzet is gemiddeld +4,7% hoger.

De klokaanvoer ligt 5,5% lager, de aanvoer die direct verhandel wordt  is 2,9% lager. De omzet van de klok ligt 4,8% achter, de omzet van directe handel ligt 1,7% hoger dan in 2017. De totale omzet ligt in de eerste 21 weken 1,2% achter op vorig jaar.

Dit alles maakt dat het resultaat van de veiling onder druk staat, stelde Van Schilfgaarde. De opbrengsten van provisie zijn lager dan vorig jaar.

Vorig jaar haalde FloraHolland een positief resultaat na belastingen van €2 miljoen. Mogelijk valt dit nog hoger uit door een teruggaven van de belasting. In 2016 was het resultaat €3 miljoen.

Lucas Vos

Voorzitter van de RvC Jack Goossens ging nog in op de kritiek prestatie indicatoren van de directie van vorig jaar. 50% van de kpi’s werd gehaald. Dit ging om omzet, operationeel resultaat en leden- en klanttevredenheid. De targets voor het nieuwe veilen werden deels gehaald. De doelen voor de engagement van werknemers en digital (FloraMondo 2.0) werden wel gehaald.

Oud CEO Lucas Vos kreeg echter meer dan 50% variabele beloning uitbetaald. Dit komt doordat de veiling in gesprekken over de afwikkeling van het dienstverband van Vos besloot om de afwikkeling in een keer te doen en niet negen maanden te wachten tot bekend was welk % van de kpi’s gehaald zijn. De variabele beloning van Vos is bepaald aan de hand van een gemiddelde van zijn variabelen beloning in zijn eerste drie jaren bij FloraHolland.

De veiling is overigens nog altijd op zoek naar een nieuwe CFO. Deze vacature is vacant sinds Steven van Schilfgaarde per 1 januari het stokje van Lucas Vos overnam. De CFO functie wordt momenteel door een ad interim ingevuld.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties