RFH-dief moet alles terugbetalen en drie jaar de bak in

Mohammed G.M., de medeweker van Royal FloraHolland die ruim €4,3 miljoen van zijn werkgever ontvreemdde, moet het bedrag volledig terugbetalen aan de veiling. Hij is bovendien veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De straf die de officier van justitie aan Mohammed G.M. oplegt is overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De rechter vindt dat Mohammed G.M. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en witwassen. Gedurende negen maanden wist hij met een aantal frauduleuze handelingen € 4.381.349,- ongemerkt weg te sluizen naar zijn eigen bankrekening. Het geld maakte hij vervolgens over naar andere rekeningen om daarmee te gokken.

Behandelverplichting

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf van Mohammed G.M. zijn ook bijzondere voorwaarden verbonden waaronder een ambulante behandelverplichting voor zijn gokverslaving en een verbod op deelname aan kansspelen. Verder moet Mohammed G.M. medewerking verlenen aan het Openbaar Ministerie om ervoor te zorgen dat tegoeden op gokaccounts worden overgemaakt naar Royal FloraHolland.

Foto: Shutterstock

De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat niet alleen het omvangrijke fraudebedrag in aanmerking moet worden genomen bij het bepalen van de strafmaat, maar ook de gewiekstheid (meerdere frauduleuze handelingen), de intensiteit (in totaal 82 overboekingen) en de volharding (de verdachte had op talloze momenten tot inkeer kunnen komen) in de periode van de fraude. Ook heeft de verdachte zich in diezelfde periode schuldig gemaakt aan het witwassen van dat geld, door dit te gebruiken voor het gokken en voor het afbetalen van zijn schulden. Dit alles wordt de verdachte zwaar aangerekend.

Tevreden

De woordvoerder van Royal FloraHolland Michel van Schie zegt in een reactie tevreden te zijn met het vonnis en noemt het een goede zaak is dat de rechter de eis van het Openbaar Ministerie overneemt. „Uit het feit dat de rechter oplichting en witwassen bewezen acht, blijkt dat het geen normale diefstal was. Ook onze vordering wordt volledig toegewezen. De schuld ligt volledig bij hem. Er worden geen verzachtende omstandigheden aangevoerd behalve dat hij nog geen strafblad had en een bekentenis heeft afgelegd.”

De advocaat van Mohammed G.M., Sidney Smeets, heeft naar aanleiding van de uitspraak contact gehad met zijn cliënt, maar kan nog geen commentaar geven. „We zijn er nog over aan het nadenken.” Mohammed G.M. heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis van de Haagse rechtbank.”

Zie hier het volledige vonnis.

 

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mike
Mike
4 jaren geleden

: maak de titel niet mooier dan de werkelijkheid. Het is 2 jaar de bak in en 1 jaar voorwaardelijk.

Ik hoop voor de leden van RFH dat hij dit netjes gaat terugbetalen. Maar ik ben bang dat we over 2 jaar niks meer horen van deze meneer.

Frans Vreugdenhil
Frans Vreugdenhil
4 jaren geleden

Ha ha ha.
Het enige wat gaat gebeuren is, dat hij nu zijn leven lang onderhouden gaat worden door de Nederlandse staat!
Mat andere woorden ,wij gaan met zijn allen ,alles wat deze man voor de rest van zijn leven nodig heeft voor hem betalen!