Hoe je met oprollen bloemenmaffia chocoladesmokkel ontdekt

Toen twee jaar geleden in Italië tientallen leden van de ’Ndrangheta’ – de beruchte maffiaclan uit het Zuid-Italiaanse Calabrië – werden gearresteerd, bleek dat de tentakels van de Italiaanse maffia tot in de bloemenveiling Royal FloraHolland in Aalsmeer reikten.

Dankzij een samenwerking tussen onder meer de Landelijke Recherche van Nederland, de bedrijfsrecherche van de bloemenveiling en de Italiaanse justitie werd een compleet drugsnetwerk opgerold. Maar politie en justitie kwamen nog meer op het spoor, zo meldde Het Parool afgelopen weekend.

In de bloemenmaffia-zaak draaide het naast drugshandel onder meer om oplichting, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude via ’plof-bv’s’, fraude via zogeheten btw-carrousels en witwassen. Tientallen Nederlandse bloemenhandelaren en -transporteurs leden volgens een reconstructie van de Amsterdamse krant gezamenlijk tientallen miljoenen schade. Sommigen gingen failliet.

Toen drie jaar geleden uit Italië de tip kwam dat de ’Ndrangetha’ in de regio Amsterdam een man wilde liquideren die op de veiling werkte, kwam de Nederlandse recherche in actie. Met hulp van de Italiaanse justitie begon een reeks partijen met elkaar samen te werken om de zaak op te rollen. Bij banken, het Kadaster en de Kamer van Koophandel werden gegevens opgeëist, kentekens van auto’s werden nagetrokken en telefoons afgetapt. Uiteindelijk leidde dat tot een megaproces in Calabrië, waarbij de Italiaanse rechter aan 69 maffiosi forse straffen oplegde.

Chocolade
En passant werd daarbij ontdekt dat de maffialeden er niet alleen sinistere zaakjes met bloemen en drugs op nahielden, maar ook grote hoeveelheden luxe chocolade achteroverdrukten van de Zwitserse Maître Chocolatier Lindt. Het ’zoetbruine goud’ vertegenwoordigde volgens Het Parool een waarde van zo’n €7 miljoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties