Royal FloraHolland speelt quitte de komende jaren

Royal FloraHolland leed vorig jaar een verlies van €5,8 miljoen. Dit is veel lager dan de veiling vreesde. Ze ging – vanwege corona – uit van enkele tientallen miljoenen. Voor komende jaren verwacht Royal FloraHolland dat het resultaat break-even is.

Kwekers verhandelden in 2020 11,4 miljard bloemen en planten via Royal FloraHolland. Dat is een daling van 7,8 procent ten opzichte van 2019. De prijzen waren echter 5,3 procent hoger. De productomzet daalde daarom met 2,9 procent tot een bedrag van €4,6 miljard.

De lagere productomzet is vooral toe te schrijven aan de vraaguitval in de periode half maart tot half mei. „De lagere aanvoer leidde er toe dat onze opbrengsten uit dienstverlening achterbleven. Daarnaast moesten we extra kosten maken om binnen de coronavoorschriften de operatie en andere dienstverlening anders in te richten en te kunnen continueren. We werden ook geconfronteerd met een hoger ziekteverzuim. Deze factoren resulteerden in een verlies van €5,8 miljoen”, aldus CFO David van Mechelen.

Het verlies is veel lager dan vorig jaar werd gevreesd. CFO David van Mechelen sprak toen de verwachting uit dat de veiling tientallen miljoen verlies zou lijden.

Meer maatwerk

CEO Steven van Schilfgaarde: „De kern van de strategie is dat we de komende jaren transformeren van een fysieke sierteeltmarktplaats naar een digitaal B2B-sierteeltplatform. Met Floriday zorgen we ervoor dat we met elkaar de sterkste marktplaats van de wereld in stand houden. Bij de verdere implementatie van de strategie betrekken we meer nog dan voorheen kwekers en hun kopers. We kijken meer naar maatwerk oplossingen en minder naar ‘one-size-fits-all’. In onze coöperatie gaan we samen op zoek naar oplossingen. Ik heb dan ook veel vertrouwen in de toekomst. Niet alleen in de toekomst van Royal FloraHolland, maar ook in die van de Nederlandse sierteeltsector als geheel.”

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten gunstiger dan in 2020. Van Mechelen noemt het eerste kwartaal goed. Bloemen realiseren 20% meer omzet dan in 2019, planten 10% en tuinplanten 28%. De directie van Royal FloraHolland verwacht dat het resultaat van de veiling de komende twee/ drie jaar break even is.  

Hier vind je het jaarverslag van Royal FloraHolland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties