Rozenshow Keukenhof: tweemaal prijs voor Olij en Meijer

Met ‘Avalanche+ won kwekerij Meijer Rozen de VGB Award in de categorie ’Roos’ en de Keukenhof Award voor Nederlandse rozen. Veredelaar Olij Rozen won de standprijs en had met ’Dutch Fire’ de mooiste exclusieve roos volgens de VGB-jury.

Met vijfhonderd vazen, ruim 22.000 rozen, 336 unieke cultivars en 107 inzenders overtrof de rozenshow op Keukenhof de editie van 2016. „Toen waren er 400 vazen en omdat we dat niet zagen aankomen, was het enigszins proppen. Drie jaar geleden hadden we nog 150 vazen met rozen. De rozenshow neemt echt exceptionele vormen aan in omvang en variatie”, sprak directeur Bart Siemerink van Keukenhof dankbaar tegen rozentelers, veredelaars en handelaren tijdens de prijsuitreiking op dinsdag 13 april.

De zevenkoppige VGB-handelsjury concludeerde net als de ’Keukenhof vakjury’ – een mix van telers, handelaren en veilingmedewerkers – dat de variatie en kwaliteit van het aanbod groots was. Zo’n 60% van de gekeurde rozen komt uit het buitenland.

Het aanbod trosrozen blijft groeien. En ook uit het buitenland komen steeds betere trosrozen. De ’Keukenhof vakjury’ had dit jaar al een aparte keurgroep ‘Trosroos’ naast die voor de beste Nederlandse roos en importroos en een overall winnaar. De VGB voegt die keurgroep volgend jaar toe. Deze keuring vielen trosrozen nog onder de categorie ‘Roos Exclusief’, die volgens de VGB staat voor alle rozen die zich onderscheiden in prijs, type, kwaliteit et cetera.

De prijswinnaars roos 2017:

VGB Awards

– categorie ’Roos Exclusief’: Olij roses/Dümmen Orange met de tweekleurige (geel met rood) ’Dutch Fire’

– categorie ’Roos’: Meijer Rozen met ‘Avalanche+’

– categorie ’Roos import’ : Bloomingdale Roses met de tweekleurig (roze met crème) ’Chapeau’.

Keukenhof Awards

– categorie ’Roos NL’: kwekerij Meijer Rozen met ‘Avalanche+’

– categorie ’Roos Import’: kwekerij Alani Gardens met de zalmkleurige ‘Dividend’

– categorie ’Trosroos’: De Ruiter Innovations met ‘Cherry Kheops’

Vakprijs roos 2017

Veredelaar Olij Roses/Dümmen Orange voor zijn stand met nieuwe rozen als grashart ’Flash Eye’ en de tweekleurige ’Dutch Fire’, waardevolle aanvullingen voor het vak, zei de jury

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties