Samenwerking in advieswerk zomerbloemen

  Henk van den Berg (65) gaat de komende twee jaar zijn kennis en klanten in zomerbloemen overdragen aan adviseurs van Delphy. Na deze periode stopt Van den Berg als adviseur.

  De stategische samenwerking tussen Henk van den Berg Teelt- en Bedrijfsadvies en Delphy is 1 januari 2021 ingegaan. „Een jaar of vijf geleden hebben we de eerste gesprekken gevoerd. Nu ben ik 65 en wil ik een duidelijk eindstreep trekken. Maar vooral wil ik mijn klanten een goed alternatief bieden als ik stop met advisering. En mijn specifieke kennis over zomerbloemen behouden voor het vak, door die via coaching over te dragen aan andere adviseurs. De samenwerking met Delphy maakt beide dingen mogelijk.”

  Met deze samenwerking en overdracht bouwt Delphy verder aan haar leidende positie als kennisbedrijf in de plantaardige sectoren. In de zomerbloemen zijn enkele adviseurs van Delphy actief, maar niet dagelijks, weet Van den Berg. Net als Delphy stelt hij dat bij de teelt van zomerbloemen kennis steeds belangrijker is. De eisen die gesteld worden aan de teelt van zomerbloemen worden hoger, dit betreft zowel vraagstukken rondom de teelt als planning, sortiment e.d. Veel gewasspecifieke kennis staat niet op papier.

  Van den Berg begon in 1989 als adviseur in de zomerbloemen bij WLTO Advies. De afgelopen 17 jaar was hij zelfstandig adviseur. Momenteel heeft hij zo’n 40 klanten. Van den Berg schat dat er 1.500 zomerbloementelers in Nederland actief zijn. De variatie in bedrijfsgrootte en sortiment is fors. „Ik kon de afgelopen jaren meer klanten krijgen, maar daar had ik onvoldoende tijd voor. Eenderde van mijn tijd besteed ik aan de stichting Summerflowers, wat ik in 2012 heb opgezet om informatievoorziening vanuit de aangesloten zomerbloementelers richting handel te verbeteren.”

  Summerflowers staat 100% buiten de overeenkomst tussen Van den Berg en Delphy. „De stichting gaat gewoon door en is druk bezig om nieuwe stappen te zetten.”

  Op de proeflocatie Boom- en vasteplantenteelt Delphy in Boskoop start Delphy ook met onderzoek in de zomerbloemen. Hiermee worden vraagstukken rondom de teelt opgepakt teneinde de zomerbloementelers van de nieuwste kennis en advies te voorzien. Op vrijdag 30 april 2021 is Delphy mede-organisator van een Innovatiedag Pioenroos bij Van Aert Flowers in Breda. Voor deze dag zijn demonstraties gepland en worden proeven opgezet rond duurzame bestrijding en voorkoming van verschillende aaltjessoorten en schimmelziekten, vochthuishouding en bemesting.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties