Samenwerking Royal Brinkman en PATS voor monitoring motten

  Royal Brinkman gaat het PATS-C detectiesysteem uitgebreid inzetten voor het monitoren van motten in kassen. Ze tekende een samenwerkingsovereenkomst met de Delftse startup PATS en integreert de mottendetectie in haar ScoutApp.

  De techniek bestaat uit een PATS-C module aan de kaspoot. Die detecteert ’s nachts met ingebouwde camera’s, wanneer de motten (nachtvlinders) actief zijn. Via draadloze dataregistratietechniek krijgt de teler iedere ochtend een overzicht van de aanwezigheid van motten en de ontwikkeling van de plaagdruk, middels grafieken in een dashboard. De PATS-C kan stand-alone worden gebruikt of gekoppeld en geïntegreerd in MyScout, de scout app van Royal Brinkman.

  Een module per hectare

  In de praktijk gebruiken telers meestal 1 module per hectare, zegt Bram Tijmons van PATS. Dat blijkt voldoende om in een vroegtijdig stadium een goed beeld te krijgen van de plaagdruk. Alle soorten motten kunnen worden gedetecteerd. In de nabije toekomst wordt het mogelijk om ook andere vliegende insecten te detecteren. Gebruikers noemen als voordeel bovendien dat ze meer leren over het gedrag van motten (wanneer deze actief zijn) en wat het effect is van een gewasbeschermingsbehandeling op de populatie. Adviseurs kunnen op afstand de plaagdruk volgen.

  Integratie in MyScout

  Het PATS-C mottendetectiesysteem is direct beschikbaar en MyScout is onderdeel van de digitaliseringsstrategie van Royal Brinkman. Er is echter geen sprake van exclusiviteit; integratie met scout apps of dashboards van andere toeleveranciers of fabrikanten blijft mogelijk volgens Tijmons. De PATS-C met cameratechnologie is inmiddels in gebruik bij diverse siertelers en groentetelers. De combinatie met microdrones van PATS (het systeem PATS-X) is nog volop in ontwikkeling. De drones kunnen insecten na detectie doden, wat bij de relatief grote motten al behoorlijk goed lukt.

  v.l.n.r. Maartje Jung (Innovatiemanager Royal Brinkman), Rene Mondt (technisch specialist Royal Brinkman) en Bram Tijmons (CEO & co-founder PATS)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties