Home De Boomkwekerij Schouten: ’Agrarische sector is onmisbaar, overheid wil medestander zijn’

Schouten: ’Agrarische sector is onmisbaar, overheid wil medestander zijn’

0
Schouten: ’Agrarische sector is onmisbaar, overheid wil medestander zijn’

„De agrarische sector is onmisbaar. Maar de sector draagt ook grote verantwoordelijkheden als het gaat om natuur, landschap, klimaat en energie. De sector moet kunnen leven, maar ook rekenschap afleggen, wat je in veel gevallen een spagaat kunt noemen. Dat vraagt om een overheid die de sector kent, die luistert en die een medestander is. En dat gebeurt met dit kabinet.” Dat zei landbouwminister Carola Schouten op 22 november tijdens een bezoek aan het nieuwe kantoorpand van LTO Nederland in Den Haag, gelegen op nog geen 200 m afstand van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

In haar speech benadrukte Schouten dat zij zich er tijdens de formatie hard voor heeft gemaakt dat een nieuw kabinet oog heeft voor de boeren. Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland, die de minister had uitgenodigd kennis te maken met de agrarische belangenbehartigingsorganisatie, gaf aan blij te zijn met de terugkeer van een landbouwminister in het nieuwe kabinet. „Wij kunnen bijna alles van wat wij vanuit de land- en tuinbouw aan invulling hadden voorgesteld, terugzien in het regeerakkoord. Ik had niet durven dromen dat het toch nog zou lukken om een ’eigen’ ministerie te krijgen.”

’Elkaar de waarheid vertellen’
Schouten reageerde daarop dat zij LTO Nederland weliswaar als een goede buur en waardevolle partner beschouwt, maar „dat je elkaar – zoals bij goede vrienden gebeurt – ook altijd de waarheid moet kunnen vertellen”. „Het zou zomaar eens kunnen dat jullie niet altijd content met mij zullen zijn. Of ik met jullie. Dat hebben jullie al gemerkt in onze gesprekken over de mestfraude. Als wij het een keer oneens zijn, hoop ik dat we weten dat we het doen voor een hoger doel, met zicht op het grote plaatje, verder dan een deel van de sector, verder dan deze kabinetsperiode. Dat doen we voor de toekomst, voor het prachtige boerenvak, voor de akker-, tuin- en glastuinbouw, de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij, vooral ook voor onze kinderen, voor hún kinderen en voor de aarde.”

Vernieuwing en kanteling
LTO Nederland heeft sinds kort een nieuw kantoor betrokken aan de Bezuidenhoutseweg 105-113 in Den Haag, vlakbij de ministeries van LNV en dat van Economische Zaken, de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Malietoren waarin VNO-NCW en MKB-Nederland zetelen. De belangenbehartiger heeft de afgelopen tijd een bestuurlijke vernieuwing doorgevoerd, waarbij het landelijke en internationale beleid niet langer via LTO Noord, ZLTO en LLTB loopt, maar vanuit Den Haag zal worden opgepakt. Tegelijkertijd is de organisatie gekanteld, waardoor de sectoren meer inspraak hebben en het beleid via (maatschappeijke) thema’s loopt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties