Schouten: ’Brexit leidt hoe dan ook tot hogere kosten voor ondernemers’

„Voor wie direct of indirect bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk exporteert, gaat de Brexit hoe dan ook tot hogere kosten leiden.” Die waarschuwing uitte landbouwminister Carola Schouten vanmiddag tijdens een Brexit-bijeenkomst bij Royal FloraHolland in Naaldwijk, georganiseerd door LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze doelde daarmee onder meer op de kosten van keuringen aan de grens die zowel bij een zachte als harde brexit aan de orde zijn.

Dat de kosten omhoog zullen gaan, is volgens de minister de logische consequentie van het feit dat het VK uit de interne EU-markt stapt. „Daardoor krijg je kosten en dat is een van de redenen waarom ik de brexit ook betreur. Maar ik denk dat vooral ook de Britten zelf tegen hogere kosten zullen gaan aanlopen.”

Schouten wees er op dat de brexit ook kansen en nieuwe afzetmogelijkheden kan bieden voor Nederlandse ondernemers. „De Nederlandse land- en tuinbouw heeft de kracht om die kansen te pakken.”

Alsnog de Sjaak
Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland wees de aanwezige ondernemers erop dat je je nog zo perfect kunt voorbereiden op de brexit, „maar als er aan Britse kant onvoldoende gebeurt ben je alsnog de Sjaak”. De meeste Nederlandse boeren en tuinders zijn volgens Calon „professionals die zich goed voorbereiden op de brexit”. Hij maakt zich dan ook meer zorgen over de voorbereiding aan Britse zijde om de handel zo ongecompliceerd mogelijk te laten verlopen.

Harde brexit
Volgens voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW vertikt 10% van de Nederlandse ondernemers zich voor te bereiden op de brexit, terwijl 10% juist wél voorzorgsmaatregelen neemt. „De resterende 80% – de overgrote meerderheid – doet wel wat aan voorbereiding, maar onvoldoende.” De werkgeversvoorman – die benadrukte dat alle signalen in de richting van een harde brexit wijzen – riep ondernemers daarom op snel in actie te komen en zich te gaan voorbereiden op de brexit. „Vergeet daarbij niet om in gesprek te gaan met je vaste afnemers in het VK. Praat met hen over de gevolgen van de brexit.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties