Schouten wil EU-referentielaboratorium voor planten naar Nederland halen

Landbouwminister Carola Schouten wil in Brussel gaan lobbyen om een zogeheten EU-referentielaboratorium naar Nederland te halen voor de vaststelling van plantenziekten en -plagen. Volgens de bewindsvrouw versterkt dat de positie van Nederland en die van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als fytosanitaire autoriteit. Dat schrijft Schouten in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Arne Weverling en Helma Lodders, beiden van de VVD.

De Europese Commissie heeft onlangs besloten om EU-referentielaboratoria aan te wijzen. De twee VVD-kamerleden wilden van Schouten weten hoe zij daartegenaan kijkt. Het besluit van Brussel komt volgens Schouten de kwaliteit, de uniformiteit en de betrouwbaarheid van de analyses ten goede. Het Nationaal Referentie Centrum Fytosanitair (NRC-fytosanitair) van de NVWA heeft volgens haar de kennis en expertise in huis en de autoriteit ervoor om als zo’n EU-referentielaboratorium te fungeren.

Nederland is volgens Schouten een grote speler in de internationale handel van planten en plantaardig materiaal en is een belangrijke toegangspoort tot de Europese Unie. Als er geen Nederlandse instelling wordt aangewezen als referentielaboratorium betekent dit dat Nederland zeer beperkte invloed heeft om de Europese standaarden te laten aansluiten op de Nederlandse werkwijzen.

De minister verwacht dat de Commissie in de loop van het jaar de EU-lidstaten zal oproepen zich beschikbaar te stellen voor het huisvesten van één of meerdere EU-referentielaboratoria. Schouten is van plan in Brussel te gaan lobbyen om een referentielaboratium naar Nederland te halen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties