Sector is blij met beperking in octrooirecht

Partijen als Plantum, VBN, Bionext en LTO zijn blij dat octrooien op natuurlijk veredelde planten niet meer mogelijk zijn. Boeren en tuinders kunnen beter rooien zonder octrooien, aldus voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Het Europees Octrooibureau (OCB) verleent vanaf 1 juli 2017 geen octrooien meer op planten die het ‘product zijn van essentiele biologische processen’. Deze beslissing is afgelopen donderdag, 29 juni, bekend gemaakt. Op de betreffende biologische processen kon al geen octrooi worden uitgevraagd. Veredelaars kunnen door deze uitspraak vrijelijk gebruik blijven maken van natuurlijke eigenschappen. Dit komt de diversiteit aan soorten, cultivars en gewassen ten goede. Octrooien zullen namelijk leiden tot beperking van het aanbod en kostenverhoging (o.a meer proceskosten en producten worden duurder), is de algemene verwachting. Joris Baecke, portefeuillehouder van LTO Nederland stelt in een reactie dat grote zaadbedrijven en fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen door de uitspraak van de OCB minder machtig worden.

 

Het blijft mogelijk om octrooien te verkrijgen, bijvoorbeeld als een technische methode is gebruikt om een nieuwe plant met een bepaalde eigenschap te creëren. Voorwaarde is wel dat het resultaat (de plant met de eigenschap) nieuw, innovatief en reproduceerbaar is. Maar lukt het om dit product tevens op een essentieel biologische wijze te maken, dan is dat product zonder beperkingen verhandelbaar. Tenminste, dat de theorie. De uitwerking hiervan verdient nog wel nodige aandacht volgens belangenorganisatie Plantum. Zij zal uitwerking van het besluit van de OCB op de toekomstige octrooipraktijk scherp blijven monitoren.

Er zijn naar schatting over de honderd octrooien verleend op ‘klassieke veredelingsproducten’, voornamelijk in de akkerbouw en groenteteelt. Een octrooi vraag je per land aan. De uitspraak van de OCB geldt voor Europa. De verwachting is dat partijen die de verleende octrooien op ‘klassieke veredelingsproducten’ aanvechten, sterker staan door de uitspraak van de OCB.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties