Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen SP en CU: ’bescherm werknemers tegen arbeidsmigranten’

SP en CU: ’bescherm werknemers tegen arbeidsmigranten’

2

Ongereguleerde arbeidsmigratie is schadelijk voor werknemers hier én elders. Daarom kondigen Christen Unie-leider Gert-Jan Segers en SP-leider Lilian Marijnissen een gezamenlijk initiatiefvoorstel aan om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie.

„Ik heb in Polen met eigen ogen de ontwrichtende werking voor de samenleving van arbeidsmigratie zonder regels gezien. We zien tegelijk de mensonterende omstandigheden waar arbeidsmigranten regelmatig onder moeten leven en werken in ons land. Zonder bescherming zijn mensen hier én elders vogelvrij. Met dit initiatiefvoorstel willen we daar een einde aan maken”, zegt Lilian Marijnissen.

Wat de SP en de ChristenUnie betreft wordt het mogelijk om afspraken te maken tussen landen om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie. Marijnissen: ‘Landen in Oost-Europa zien grote groepen mensen vertrekken. Hier zien we uitbuiting. De enige winnaars zijn de bedrijven die nóg meer geld kunnen verdienen. Door afspraken tussen landen te maken kunnen we een einde maken aan deze negatieve gevolgen. Bijvoorbeeld door te stellen dat de lonen eerst verhoogd moeten worden, voordat er ingezet mag worden op arbeidsmigratie. En door uitbuiting keihard aan te pakken.’

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Frans Vreugdenhilpeter ruigrok Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
peter ruigrok
Gast
peter ruigrok

Beste Lilian
U kakelt als een kip zonder kop
Kom een keer kopje koffie bij mij drinken .
Kan ik van mijn kant een stukje realiteit laten zien .

vrgrt

Peter

Frans Vreugdenhil
Gast
Frans Vreugdenhil

De keerzijde van de massale arbeidsmigratie is dat de kleinere familie bedrijven massaal het loodje leggen. Vroeger konden zeer grote bedrijven het abeidstechnisch niet voor elkaar krijgen. En dat was juist de kracht van de kleinere familie bedrijven , die konden dat wel! En nu dreigen ook de middelgrote bedrijven het slachtoffer te worden van de grote arbeids migratie. En dan heb ik het nog niet over de negatieve gevolgen van al die vreemde culturen op de nederlandse samenleving. Een gedeelte van de arbeidsmigranten gaat weer naar huis ,maar ook zal een aanzienlijk gedeelte verdwijnen in het uitkeringscircuit . Dat… Lees verder »