SP en CU: ’bescherm werknemers tegen arbeidsmigranten’

Ongereguleerde arbeidsmigratie is schadelijk voor werknemers hier én elders. Daarom kondigen Christen Unie-leider Gert-Jan Segers en SP-leider Lilian Marijnissen een gezamenlijk initiatiefvoorstel aan om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie.

„Ik heb in Polen met eigen ogen de ontwrichtende werking voor de samenleving van arbeidsmigratie zonder regels gezien. We zien tegelijk de mensonterende omstandigheden waar arbeidsmigranten regelmatig onder moeten leven en werken in ons land. Zonder bescherming zijn mensen hier én elders vogelvrij. Met dit initiatiefvoorstel willen we daar een einde aan maken”, zegt Lilian Marijnissen.

Wat de SP en de ChristenUnie betreft wordt het mogelijk om afspraken te maken tussen landen om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie. Marijnissen: ‘Landen in Oost-Europa zien grote groepen mensen vertrekken. Hier zien we uitbuiting. De enige winnaars zijn de bedrijven die nóg meer geld kunnen verdienen. Door afspraken tussen landen te maken kunnen we een einde maken aan deze negatieve gevolgen. Bijvoorbeeld door te stellen dat de lonen eerst verhoogd moeten worden, voordat er ingezet mag worden op arbeidsmigratie. En door uitbuiting keihard aan te pakken.’

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
peter ruigrok
peter ruigrok
4 jaren geleden

Beste Lilian
U kakelt als een kip zonder kop
Kom een keer kopje koffie bij mij drinken .
Kan ik van mijn kant een stukje realiteit laten zien .

vrgrt

Peter

Frans Vreugdenhil
Frans Vreugdenhil
4 jaren geleden

De keerzijde van de massale arbeidsmigratie is dat de kleinere familie bedrijven massaal het loodje leggen.
Vroeger konden zeer grote bedrijven het abeidstechnisch niet voor elkaar krijgen. En dat was juist de kracht van de kleinere familie bedrijven , die konden dat wel!
En nu dreigen ook de middelgrote bedrijven het slachtoffer te worden van de grote arbeids migratie.
En dan heb ik het nog niet over de negatieve gevolgen van al die vreemde culturen op de nederlandse samenleving.
Een gedeelte van de arbeidsmigranten gaat weer naar huis ,maar ook zal een aanzienlijk gedeelte verdwijnen in het uitkeringscircuit . Dat maakt dat er een constante stroom nieuwe arbeidsmigranten nodig is. Die ook van steeds verder weg moet komen. De polen staan relatief nog dicht bij onze samenleving ,maar Bulgaren en Roemenen staan al weer een stuk verder af van onze samenleving.
Kortom de super grote bedrijven profiteren heel erg van de arbeidsmigranten ,maar de wat kleinere bedrijven en onze samenleving zijn de klos!