Home Vakblad voor de Bloemisterij Energie Special: Poetin, Xi, maar zeker Trump dicteert energiemarkt

Special: Poetin, Xi, maar zeker Trump dicteert energiemarkt

0
Special: Poetin, Xi, maar zeker Trump dicteert energiemarkt
Foto: Shutterstock

Het merendeel van het aardgas dat Nederlandse tuinders verstoken, komt uit Rusland en Noorwegen. Draait Rusland de gaskraan dicht, dan zien telers dat dus terug in de gasprijs. Daarnaast lijkt China een vinger in de pap te krijgen op de energiemarkt. „Maar de Amerikaanse president Donald Trump zit aan de knoppen”, stelt energieanalist Sjors de Bruijn van NIFE Energieadvies.

Sinds we in Groningen minder aardgas zijn gaan winnen vanwege het risico op aardbevingen, moet ons land steeds meer buitenlands gas importeren om aan de vraag te kunnen voldoen. Het gaat daarbij vooral om gas uit Noorwegen en Rusland. Ook komt er steeds meer vloeibaar aardgas (LNG) via tankers onze kant op.

In 2015 importeerde Nederland in totaal 36 miljard m3 aardgas, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ter vergelijking: uit het Groningenveld kwam in dat jaar 29 miljard m3. De gasimport vanuit Rusland is volgens het CBS tussen 2010 en 2015 verdubbeld en kwam in 2016 uit op 14 miljard m3. De import van Noors gas nam met ruim 50% toe en bedroeg in 2016 bijna 20 miljard m3. Ook verdubbelde de import van LNG van 1 miljard m3 in 2014 naar 2,3 miljard m3 in 2015.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties