Steksteker klaar voor gebruik

Op de beurs IPM in Essen liet ISO Group de vernieuwde Cutting and Planting 1800 zien. Stek knippen, steken en het steekwerk controleren kan daarmee door een persoon gedaan geworden.

De meest recente (3D) vision- en robottechnologie is gebruikt voor de machine. Handmatig worden scheuten een voor een ingevoerd. De machine knipt vervolgens zorgvuldig stek en steekt die in de potten die automatisch aangevoerd worden. Degene die de takken in de machine invoert, krijgt vervolgens de gestoken potten nog een keer voor zijn neus om het steekwerk op kwaliteit te controleren. Zo doet één persoon het werk dat normaal door drie of meer personen wordt uitgevoerd.

Met de Cutting and Planting 1800 won ISO Group tijdens de GreenTech 2016 in Amsterdam een nominatie voor de Innovation Award. Getoond werd de robot die reeds geruime tijd bij potplantenbedrijf Sjaloom in werking was in de vermeerdering van potrozen. De afgelopen maanden is de robot verder ontwikkeld en verbeterd door continue mee te draaien in het productieproces bij Sjaloom in Waddinxveen. Het bedrijf stopt dit jaar; week 13 worden de laatste potrozen gestoken.

De machine gaat ISO Group verkopen, net als de verbeterde versie die op de IPM stond. Volgens de fabrikant is de machine sneller en nauwkeuriger dan de Rombomatic die bij diverse potrozentelers het steekwerk verzorgt. Er zijn ook potrozentelers die dit werk nog volledig met de hand uitvoeren. De Cutting and Planting 1800 kan na enige aanpassing met diverse soorten stek overweg.