Studenten moeten HNT bij telers vergroten

Hbo en mbo-studenten moeten de invoering van Het Nieuwe Telen (HNT) versnellen door praktijkgericht onderzoek via stages en afstudeeronderzoeken te doen in de glastuinbouw. Initiatiefnemers van het scholingsprogramma menen namelijk dat HNT nog onvoldoende ingang vindt bij telers, ondanks de bewezen voordelen voor het milieu en de bedrijfsvoering.

Naast het directe effect op betrokken tuinders en bedrijfsadviseurs, levert het onderzoek nieuwe informatie op over hoe HNT breed omarmd kan worden door telers in Nederland. Ook leidt het project tot nieuw onderwijsmateriaal voor het mbo en hbo en versterkt het onderzoek en cursusaanbod dat vanuit het programma ‘Kas Als Energiebron’ is gedaan.

Bij het project zijn de vier groene hogescholen, Aeres, HAS, Inholland en Van Hall Larenstein, betrokken. Het mbo is aangehaakt via het Centrum voor innovatief vakmanschap Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het onderzoek gaat de komende twee jaar.

Naast het hbo- en mbo-onderwijs zijn de WUR, Delphy, KAE/letsgrow, brancheorganisaties, toeleveranciers en diverse glastuinbouwbedrijven betrokken. Door deze samenwerking is binnen het project de gehele kennisketen betrokken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties