Surseance van betaling voor Aleia Roses

Het Spaanse bedrijf Aleia Roses heeft surseance van betaling aangevraagd en gekregen. De komende twee maanden heeft het bedrijf de tijd om regelingen te treffen met crediteuren en een extra lening van zo’n 3 miljoen euro te krijgen.

 

De assimilatielampen branden weer en morgen (woensdag 30 oktober) hebben we weer gas, vertelt eigenaar Luis Corella als we hem vragen naar de situatie bij Aleia Roses (bijna 15 ha Red Naomi!). Ruim een week geleden vroeg hij surseance van betaling aan voor het bedrijf in Soria. Sindsdien verschenen er in de Spaanse media allerlei verhalen. De opgebouwde schuld zou ruim 30 miljoen euro bedragen en een injectie van 10 -12 miljoen euro zou nodig zijn. „Er zijn vakbonden en journalisten die graag slecht en veelal onjuist over ons bedrijf in de media berichten. We hebben financiële problemen en we zijn afgesloten van gas en stroom, maar we werken aan oplossingen. Er is zo’n 3 miljoen nodig om de belangrijkste schulden snel te kunnen betalen.”

Juli 2019 werd loon te laat betaald

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Aleia Roses negatief in het nieuws is. Eind juli beschreven Spaanse media ondermeer het feit dat de 350 personeelsleden hun loon een week te laat kregen door gebrek aan liquide middelen. Daar kwam toen een nieuwe banklening voor. Maandag 12 augustus 2019 verwachtte Luis Corella nog een nieuwe lening af te sluiten bij een Zwitserse investeerder voor 3,2 miljoen euro. Daarmee konden ze ook de grootste kostenposten, gas en electra, weer netjes betalen, net als de kosten voor bijvoorbeeld mest en transport. Die lening kwam er niet, zodat het bedrijf bleef worstelen met zijn financiële positie. Omdat een oplossing te kunnen zoeken met crediteuren, is surseance van betaling aangevraagd bij een rechtbank in Soria. „We krijgen veel medewerking om de situatie op te lossen. We zijn een belangrijke werkgever in deze regio,“ aldus Corella.

Nog geen nadelige gevolgen voor teelt

Afgelopen periode zijn wederom generatoren ingezet omdat men werd afgesloten van electra. De lampen in de kas bleven uit, maar dat had geen grote nadelige gevolgen voor de teelt. De Spaanse zon leverde nog voldoende energie. Het stook- en belichtingsseizoen nadert echter ook in Spanje met rasse schreden. „Het bedrijf kon afgelopen periode met de nodige aanpassingen gewoon doordraaien. Dat blijven we doen. Elke dag wordt gedaan wat nodig is op de kwekerij. Alles is nu gericht op een doorstart met nieuwe financiering. Ik schat dat we eind 2019 een en ander geregeld hebben.”

Begin augustus berichtte we eveneens over de financiële situatie bij Aleia Roses. Klik hier voor dat bericht

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties