Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Syngenta verlaat met tegenzin Plantum

Syngenta verlaat met tegenzin Plantum

1

Per 2020 is Syngenta Seeds geen lid meer van Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten. Niet uit onvrede, maar omdat ze dan haar pensioenregeling tijdig kan regelen. Ze wil niet aansluiten bij de agrarische BPL pensioenregeling, wat vakbonden onder andere via Plantum eisen. Syngenta blijft wel samenwerken met Plantum.

Zowel Syngenta als Plantum betreuren de genomen stap. Er zat echter niets anders op.  Syngenta is aan het einde van het jaar toe aan een nieuwe pensioenregeling voor haar personeel, omdat de huidige regeling afloopt. Managing Director Arend Schot vertelt dat de vakbonden graag zouden zien dat Syngenta zich aansluit bij BPL Pensioen. Omdat de directie van Syngenta voet bij stuk houdt niet met BPL Pensioen in zee te gaan, zijn de vakbonden zich daarover gaan beklagen bij Plantum. Om Plantum niet met een interne zaak, zoals Schot het typeert, te willen belasten, en om vertraging van het afsluiten van een nieuwe regeling voor het eind 2019 te voorkomen, zit er voor het veredelingsbedrijf niets anders op dan brancheorganisatie Plantum te verlaten.

Syngenta had al eigen pensioenregeling

Als goed werkgever wil Syngenta de beste regeling voor haar personeel afsluiten. Afsluiting bij het BPL Pensioen wordt door Syngenta niet gezien als de beste keuze, ondanks dat de kosten flink wat lager zouden uitvallen dan de huidige regeling.  BPL Pensioen heeft een verplichte pensioenregeling weliswaar voor de hele bedrijfstak vastgesteld, maar Syngenta had als enig veredelingsbedrijf al een eigen regeling voordat BPL begon en heeft steeds aangetoond dat haar medewerkers minimaal een gelijkwaardige regeling aan te bieden, zegt Managing Director Arend Schot. De ondernemingsraad van het veredelingsbedrijf is het eens met de directie van Syngenta Seeds.

Gevolgen

De directe gevolgen zijn dat de circa 50 werknemers van Syngenta die in commissies zitten van Plantum die werkzaamheden gaan staken. „Dat is een aderlating, maar ook weer niet een onoverkomelijke aderlating. Syngenta is slechts 1 van de 300 aangesloten leden van Plantum”, nuanceert Schot.

Hij benadrukt dat de samenwerking onverminderd zal worden gecontinueerd met Plantum. En dat communicatie-uitingen in nauw overleg met elkaar zal worden blijven afgestemd. Daarover gaan beide partijen binnenkort om de tafel zitten.

BPL Pensioen

BPL Pensioen regelt de pensioenen voor (oud-)werknemers in de agrarische en groene sector. Het pensioenfonds is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Eltjo Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Eltjo
Gast
Eltjo

Hier wordt dus niemand beter van. De betutteling van de vakbonden is in dit geval ‘ten hemel schreiend’. Geheel begrijpelijk en terecht dat de Syngenta medewerkers (via de OR) dit besluit steunen, maar meer dan belachelijk dat hier in ons polderlandschap geen alternatief voor te bedenken was…