Tesselaar Freesia krijgt grootste zonthermieproject van Nederland

In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard wordt hard gewerkt aan het grootste zonthermische project van Nederland. Het betreft de installatie van 9.300m2 aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia. De hoeveelheid warmte is vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 300 huishoudens. Met het project is een investering van €3 miljoen gemoeid.

Het project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. „We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt”, vertelt Pip Tesselaar, eigenaar van de kwekerij en initiatiefnemer van het project. „Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met de panelen oogsten we het hele jaar door warm water. Dit wordt zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een overschot aan warmte in de zomer slaan we met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zo in balans.”

Pip Tesselaar, Heerhugowaard

Het systeem wordt gerealiseerd door G2Energy. Accountmanager Kees Molenaar: „Dit is de eerste keer dat een zonthermie-installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw wordt toegepast. Grote voordeel van ons systeem is dat we werken met het ’Drain-back-principe’. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren, in tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol.” De collectoren worden in de eigen fabriek in Nederland gemaakt.

Omdat het in het voorjaar en de herfst ’s avond en ’s nachts vaak nog koud is, en de kas dan ook een warmtebehoefte heeft, wordt het systeem gecombineerd met een grote warmtebuffer van 1.000m3. De warmte die overdag geoogst wordt gaat dan niet de bodem in, maar wordt in de warmtebuffer opgeslagen om ’s avond en ’s nachts gebruikt te worden. Om het elektra van de pompen te verduurzamen heeft Tesselaar Freesia 620 PV-panelen geïnstalleerd op het dak van de schuur. „Het verwarmen van de kas gebeurt op deze manier helemaal duurzaam”, aldus Tesselaar.

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met het innovatieve systeem van Tesselaar Freesia. „Het Altongebied zat in 2013 nog in zwaar weer en was niet toekomstbestendig. Door een nauwe samenwerking tussen de ondernemers, gemeente Heerhugowaard, provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf NHN, HVC en de Rabobank is het gebied nu op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. De partijen hebben de gezamenlijke ambitie om in 2030 voor de teelt van gewassen geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Dit project draagt daar substantieel aan bij en vormt een inspiratie voor andere ondernemers”.

Ook Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid van gemeente Heerhugowaard, is verheugd met het project. „In het Altongebied vindt ongeveer een derde van het totale energieverbruik van onze gemeente plaats. Als gemeente zetten we ons samen met de andere partijen in om het energieverbruik te reduceren en te verduurzamen. Tesselaar Freesia laat hiermee zien hoe de glastuinbouw verduurzaamd kan worden. Met het warmtenet van HVC in aanleg zijn we op weg om een voorbeeld te worden voor andere glastuinbouwgebieden in Nederland.”

Eind 2018 wordt het project volledig opgeleverd. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een POP3 Innovatiesubsidie van de provincie Noord-Holland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties