Tjeerd de Groot (D66) landbouwwoordvoerder, Peter Valstar (VVD) ‘krijgt’ tuinbouw

Tjeerd de Groot (52) is de komende jaren de D66-portefeuillehouder op het gebied van onder meer landbouw, voedsel, water, natuur en dierenwelzijn. Westlander Peter Valstar wordt woordvoerder namens de VVD voor de portefeuille tuinbouw, natuur, dierenwelzijn en visserij. Valstar gaat nauw samenwerken met VVD-kamerlid Thom van Campen die onder meer landbouw en voedselkwaliteit gaat behartigen.


Valstar (36) gaf in een interview met Vakblad voor de Bloemisterij onlangs aan dat hij hoopte op de portefeuille tuinbouw. „De sierteelt en de tuinbouw zit echt in mijn bloed. Ik kan niet wachten om mijn politieke functie voor die sector in te zetten.” Hij was al woordvoerder in Den Haag, en jarenlang politiek-assistent van zowel Mark Rutte als Jeanine Hennis (voormalig minister van Defensie).

Woede van agrariërs

Voor Tjeerd De Groot in de Kamer kwam, was hij directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Daarna werkte hij onder meer voor het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, als beleidsmedewerker van minister Brinkhorst en als landbouwraad in Berlijn. Eind 2019 haalde hij de woede van agrariërs op zijn hals door in een interview aan te geven dat de veestapel in Nederland met de helft zou moeten inkrimpen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Andere partijen
Diverse andere partijen hebben ook hun landbouwwoordvoerder bekendgemaakt. Derk Boswijk is de nieuwe landbouwwoordvoerder van het CDA. Het nieuwe Kamerlid wordt de opvolger van Jaco Geurts. Joris Thijssen (PvdA) wordt landbouwwoordvoerder. Hij was directeur van Greenpeace.
Boerenzoon Pieter Grinwis (42) trekt de kar namens de ChristenUnie. Hij was de afgelopen jaren fractiemedewerker voor zijn partij in de Tweede Kamer. Het nieuwe kamerlid Gideon van Meijeren (33) volgt voor Forum voor Democratie de landbouw. Caroline van der Plas (56) komt met de nieuwe partij Boer Burger Beweging in de Tweede Kamer.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart werden VVD en D66 de grootste partijen. Het CDA verloor vier zetels, en kwam uit op 15 zetels.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties