Tuinbouw mikt op terugkerende arbeidsmigrant brexit

Het aantal terugkerende arbeidsmigranten uit Engeland (remigranten) neemt toe. De tuinbouw hoopt daarvan te profiteren.

Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met remigranten die onvoorbereid uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar Nederland. Zij proberen de terugkerende remigranten in te zetten om tekorten op te vangen in de zorg en tuinbouw. Dat schrijft de provincie Zuid-Holland in een update over brexit-voorbereidingen.

Massale terugkeer

Het Rijk houdt rekening met een massale terugkeer van remigranten met een Nederlands paspoort en zet een coördinatiepunt op. De provincie is momenteel zelf in overleg met onderzoeksbureau SEOR over een onderzoek over trends en toekomstige ontwikkelingen op het terrein van arbeidsmigranten. Dat onderzoek heeft nog geen signalen gekregen dat de brexit leidt tot een toename van arbeidsmigranten in Zuid-Holland. Dat is wel een onderdeel van het onderzoek, schrijft gedeputeerde Jeanette Baljeu.

Overgangstermijn

De brexit gaat op 31 januari hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden, maar voor de handel zal een overgangstermijn ingesteld worden tot 30 december 2020. Tot die datum verandert er niets aan de huidige processen voor bijvoorbeeld export.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties