Tuinders in race om lening Klimaatfonds


  Het Klimaatfonds van Rabobank, Nederlandse Waterschapsbank en Nationaal Groenfonds is er voor alle boeren en tuinders. De glastuinders hebben echter goede papieren om in aanmerking te komen voor deze aantrekkelijke achtergestelde lening.

  Dat zegt strategisch adviseur Pieter Baars van het Nationaal Groenfonds. De bespaarde CO2-uitstoot per bestede euro is voor een aardwarmteproject in de glastuinbouw aantrekkelijk, weet hij op basis van eerdere door het Nationaal Groenfonds mede-gefinancierde projecten. Gisteren werd bekend dat er een Klimaatfonds is specifiek voor de land- en tuinbouw ter grootte van € 70 miljoen. Daarmee kunnen ondernemers klimaatinvesteringen rondkrijgen die met een normale bankfinanciering maar voor een deel gedekt zijn. “Banken gaan vaak niet verder dan 70%, wij financieren het laatste stuk”, zegt Baars.

  Ministerie garant voor klimaatinvestering
  Het initiatief voor het Klimaatfonds voor boeren en tuinders komt bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaan. Voor het risico dat een fonds als dit loopt, vanwege het achtergesteld karakter van deze restfinanciering, geeft het Rijk een garantie. Dat maakte het voor het Nationaal Groenfonds mogelijk om op de kapitaalmarkt die € 70 miljoen aan te trekken, in dit geval bij Rabobank en Nationale Waterschapsbank. Boeren en tuinders, maar ook ondernemers uit de keten, kunnen projecten indienen.

  Beste klimaatrendement scoort
  Het fonds bekijkt wat het klimaatrendement van de te financieren investeringen is. Voorlopig is het fonds gevuld voor een periode van 2,5 jaar. Maar als er snel veel kleine of een paar grote aanvragen binnenkomen die kansrijk zijn in de ogen van het fonds, kan er sneller een aanvulling op het budget van € 70 miljoen volgen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties