Tweede aardwarmteproject Trias Westland van start

Trias Westland is begonnen met de boring naar de tweede aardwarmtebron op 2,3 kilometer diepte. Dankzij deze uitbreiding kan Trias Westland duurzame warmte leveren aan nog eens honderd hectare, in eigendom van dertig glastuinders. Uniek is dat ook 345 woningen in de wijk Liermolen en Royal FloraHolland worden meegenomen in het project. De uitbreiding heeft een productiecapaciteit van circa 15 MWth, vergelijkbaar met het aardgasverbruik van circa 15.000 huishoudens.

De boring naar de Onder-Krijt aardlaag duren naar verwachting ongeveer twee maanden. De bron kan na een succesvolle welltest naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 in bedrijf worden genomen.

Het warmtenet van Trias Westland wordt het komende jaar verder uitgebreid met nieuwe aansluitingen. Een groot deel van dit net fungeert daarnaast als hoofdleiding binnen WarmteSysteem Westland (WSW), het regionaal geplande warmtenet in het Westland.

Trias Westland is een initiatief van HVC, Capturam, Royal FloraHolland en een coöperatie van glastuinders. Voor de aansluiting op het warmtenet betalen de tuinders jaarlijks een vast bedrag. De warmte nemen zij af tegen werkelijke kosten, waarbij zij profiteren van eventuele meevallers. Wat zij niet gebruiken kunnen ze onderling verhandelen; zo kunnen ze de kosten laag houden en de warmtebron optimaal benutten. Na vijftien jaar wordt de Westlandse warmtecoöperatie volledig eigenaar van het geothermiebedrijf.

Start boring tweede doublet Trias Westland. Foto: Carel Kramer

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties