Uitbreiding van Topaz 100 EC, Devrinol en Inssimo

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd met de toelating van Topaz 100 EC in alle onbedekte en bedekte teelt van bloemisterijgewassen, inclusief sierheesters. Verder is Devrinol als herbicide inzetbaar In bol- en knolbloemen.

Topaz 100 EC tegen echte meeldauw

Topaz 100 EC heeft een uitbreiding gekregen in de onbedekte en bedekte teelt van bloemisterijgewassen, inclusief sierheesters. Voorheen was alleen toegelaten in de bedekte niet grondgebonden teelt van rozen en gerbera en onbedekte rozenteelt tegen echte meeldauw. Het betreft wel een kleine toepassing. Dit houdt in dat voor deze uitbreiding is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd (kleine toepassing). Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Devrinol  nu ook in bol- en knolbloemen

In bol- en knolbloemen is Devrinol nu ook inzetbaar tegen eenjarige grasachtige en breedbladige onkruiden. In zomerbloemen had het reeds een toelating. Het betreft eveneens een kleine toepassing.

Inssimo

Inssimo wordt toegepast in de bedekte teelt van chrysant (bedekte teelt), potchrysant (onbedekte teelt) en snijchrysant (onbedekte teelt) tegen Japanse roest. De wijziging betreft uitbreiding van de toelating in de bedekte teelt van gerbera (potplant), impatiens (potplant), kalanchoë (potplant), roos (potplant), gerbera (snijbloem) en in de onbedekte teelt van hypericum (sierheester), prunus laurocerasus (sierheester) en salix (sierheester). Het betreft eveneens een kleine toepassing.

PreFeRal vaker inzetbaar

Nederlandse kastelers kunnen PreFeRal vanaf dit jaar veel vaker én in meer gewassen inzetten. Het biologische insecticide van Biobest werkt uitstekend tegen de kas- en tabakswittevlieg. Tot eind vorig jaar was PreFeRal beperkt inzetbaar, namelijk drie keer per teeltcyclus in onder meer bedekte sierteeltgewassen. Vanaf mogen siertelers het middel 12 keer per teeltcyclus gebruiken. In alle teelten waar witte vlieg een probleem is, kan het middel dus jaarrond worden gebruikt.

Etiket Batavia en Movento in anthurium gewijzigd

Gedurende de zomer van 2019 is er een aantal meldingen geweest, waarbij er bij blootstelling aan snijanthuriums een bepaalde mate van huidreactie is opgetreden na de toepassing van Batavia. Dit heeft er toen direct toe geleid dat er in juli 2019 uit voorzorg een brief naar alle anthuriumtelers en adviseurs is uitgestuurd waarin Bayer het gebruik van Batavia in anthurium toen per direct ontraadde. Omdat de leverancier na het diepgaand analyseren van deze meldingen niet kan uitsluiten dat de toepassing van Batavia hier een rol heeft gespeeld, heeft Bayer Crop Science besloten het gewas anthurium definitief van het etiket te verwijderen.

Deze aanvraag tot etiketswijziging is inmiddels ook al door het Ctgb behandeld en goedgekeurd: veiligheidsaanbeveling en herbetreding zijn aangepast (Batavia W3/Movento W6) en anthurium is verwijderd van het etiket (Batavia W4). Voor het  Batavia-etiket (W3) geldt daarmee een aflevertermijn tot 7 augustus 2020 en een opgebruiktermijn tot 7 februari 2021.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties