Uitzender: Westland behoefte 8.000 bedden migranten

De gemeente Westland streeft naar 2.000 bedden om arbeidsmigranten te huisvesten, maar een veelvoud is nodig.

Dat zegt Michael Mostert, directeur van uitzendbureau Tradiro. Dat bureau heeft plannen voor permanente wooncomplexen in de vorm van een campus binnen een glastuinbouwgebied op de rand van de gemeente Westland en Midden-Delfland. Als alles volgens plan verloopt, moet over een jaar het complex zijn opgeleverd voor 680 inwoners. Die kunnen op de fiets naar 18 bedrijven in een straal van 3 kilometer. Tradiro trekt op met Glastuinbouw Nederland. Het complex moet op een glasperceel komen van 2 hectare, maar doorkruist geen herstructureringsplannen, stelt Mostert.

De gemeente moet nog een besluit nemen over het plan en eerst nieuwe beleidslijnen voor huisvesting opstellen over tijdelijke bewoning, of bewoning op de bedrijven. Daarbij wordt ook gesproken over grotere centra in een vorm van een vakantiepark, waarvoor politieke steun lijkt te zijn.

Gemeentes klagen

Mostert vindt dat de gemeente Westland snel met oplossingen moet komen: “De omliggende gemeenten (Den Haag, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam, red.) klagen ook. We kunnen de mensen daar nu goed huisvesten, al is het op de particuliere markt, maar al die mensen werken in Westland en al die gemeentes klagen dat Westland zijn verantwoordelijkheid niet neemt. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.”

Polenhotel

Op korte termijn wordt de woningnood in Westland alleen maar groter. In Vlaardingen wordt dit jaar een ‘Polenhotel’ voor 270 bewoners gesloopt, waardoor uitzendbureaus meer woningen in de regio moeten aankopen en die verhuren aan arbeidsmigranten. Dat leidt tot druk op de lokale woningmarkt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties