Varen ’Nicolas Diamond’ vernoemd naar Nico van Ruiten

Bij zijn afscheid als voorzitter van LTO Glaskracht Nederland heeft Nico van Ruiten vanmiddag met een symbolische druk op de knop de officiële VKC-registratie laten plaatsvinden van een nieuwe hybride luchtzuiverende varen. Het gaat om de door Vitro Plus ontwikkelde xPhlebosia (Phlebodium x Pyrrosia) die de rasnaam ‘Nicolas Diamond’ heeft gekregen, een vrije vertaling van ‘Nicolaas van Ruiten’.

Van Ruiten was zichtbaar vereerd toen hij het eerste exemplaar van de naar hem vernoemde plant ontving, uit handen van Dewi Hartkamp, programmamanager van SIGN, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN). „Het betekent nogal wat. Het allereerste chrysantenras dat ik via kruising moeizaam had ontwikkeld, vond ik het mooiste van allemaal en heb ik vernoemd naar mijn oudste dochter. Dat ras heette Kareno. Dus het betekent heel wat als een plant naar je vernoemd wordt”, aldus Van Ruiten.

Waar komt xPhlebosia ’Nicolas Diamond’ vandaan?
In 2014 vond James J. Georgusis in zijn kas in Metairie, in het Amerikaanse Louisiana, een spontane kruising tussen Phlebodium aureum ’Mandaianum’ en Pyrrosia lingua ’Cristata’. Het zekere feit is dat deze twee rassen de enige aanwezige waren in de kas. Wie fungeerde als moeder- en wie als vaderplant is onbekend. De plantjes werden apart genomen en opgekweekt. Eén van de planten bleek commercieel interessant. De geselecteerde hybride is nu geïntroduceerd als ’Nicolas Diamond’.

De ’Nico van Ruiten-varen’ heeft een redelijke kou-resistentie en droogte-tolerantie, waarschijnlijk geërfd van Pyrrosia. De rhizomen zijn in omvang tussen die van beide ouders. Het gewas heeft haarvormige, roestrode schubben met een lengte die ligt tussen die van beide ouders. Het blad is diep ingesneden, in het midden groen, glimmend en semi gelobd aan het uiteinde van de segmenten. De totale bladgrootte is kleiner dan Phlebodium, maar groter dan Pyrrosia. Tot nu is nog geen sporevorming waargenomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties