Varens zouden makkelijk te telen zijn, zijn het niet

Een van de grote misverstanden wat betreft het telen van varens is dat het een makkelijke teelt is. Althans zo denkt Jan Raadschelders van Raadschelders Varens erover. Hij heeft 35 jaar varens geteeld alvorens het stokje over te dragen aan zijn dochter Kelly en zoon Sander. Het bewijs daarvoor vindt hij dat veel telers over de jaren zijn afgehaakt, omdat ze de gewenste kwaliteit niet weten te leveren.

Kelly en Jan Raadschelders

De energiecrisis begin jaren tachtig is de directe aanleiding voor Jan Raadschelders over te stappen van rozen op varens. „Door de hoge gasprijzen werden kassen toentertijd ingepakt in noppen- of buisfolie om energie te besparen. Het licht dat dat wegnam was te veel voor een rozenteelt, minder voor varenteelt”, licht Jan toe. Hij teelt ze in eerste instantie op de grond, maar later op teelttafels en uiteindelijk containers.

Nieuwe generatie

In 2003 moest de kwekerij in Kudelstaart plaatsmaken voor woningbouw. Jan heeft met zijn vrouw Joke een nieuw bedrijf in De Kwakel gekocht in de wetenschap dat Kelly en haar broer Sander interesse hadden in de voortzetting ervan.

Sander is gelijk na zijn tuinbouwschoolopleidingen toegetreden tot het bedrijf. Kelly zat oorspronkelijk in de toerismebranche, maar door opkomst van het internet belandde ze op het ouderlijk bedrijf. Tijdelijk dacht ze, maar is toen toch blijven hangen door de diverse uitdagingen die haar ten deel vielen. Op veel vlakken onder andere verkoop, marketing, certificering en administratie. Sander houdt zich voornamelijk bezig met de teelt. De klik is vanaf het begin goed geweest tussen broer en zus.

Vorig jaar zijn Jan en Joke uit het bedrijf gestapt. Nog net voordat hun kinderen de veertig jaar zouden passeren. „Dat is fiscaal het geschiktste moment”, aldus Jan.

In een bedrijfsreportage in de Bloemisterij is te lezen hoe het Raadschelders Varens verder is vergaan tussen 1982 en nu.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties