Veilingklokken in Eelde de ‘eerlijkste manier om aan je geld te komen’

Het vertrouwen in de klok is op de veiling van Royal FloraHolland in Eelde onverminderd groot. De drang naar digitalisering is stukken minder dan in West-Nederland en kwekers koesteren de gang van de bloemen en planten langs de klok. ‘Dit is de eerlijkste manier om aan je geld te komen.’

Zo tekent RTV Noord op uit de mond van Gerrit Bazuin, kweker van vaste planten in Eelde, in een reportage over de Drentse bloemenveiling. Daar portretteert de regionale omroep niet alleen kwekers, maar ook de Groninger bloemenhandelaar Gerard Bolhuis en Ronald Hartman, de manager commercie van de veiling.

Hartmann verklaart waarom ze in Eelde niet zo hard van stapel lopen met initiatieven als beeldveilen en digitale klokken. ,,Hier hebben we vooral te maken met de eindklant. Op grote exportveilingen is de koper vaak een tussenschakel. Op Eelde hebben kopers ook veel meer gevoel met het product, omdat ze er zelf mee gaan werken.’’

Dat beaamt handelaar Bolhuis. Digitaal veilen op afstand ziet hij minder zitten, omdat het dan veel meer tijd kost. Bovendien krijgt de potentiële koper veel minder informatie. Er zijn op de computer weliswaar plaatjes te zien van de partijen, maar dat kan in de ogen van Bolhuis nog lang niet wedijveren met fysieke waarneming.

Voor de veiling in Eelde hebben de bijna driehonderd klanten overeenstemming met Royal Flora Holland, dat als iedereen zich in spant de veiling voorlopig wel open blijft mits de exploitatie op orde is.

Lees hier het complete artikel over de bloemenveiling in Eelde op de site van RTV Noord.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties