Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Veilschema op de kop voor landelijk veilen

Veilschema op de kop voor landelijk veilen

1

Om landelijk veilen mogelijk te maken krijgt Naaldwijk vanaf donderdag 30 januari een nieuw veilschema Bloemen. In Aalsmeer is er al een extra klok beschikbaar voor het landelijk veilen. Snijanthurium trapt aan het eind van het eerste kwartaal af met een pilot.

Voor de pilot Landelijk veilen komt een exclusieve landelijke klok. Hiervoor moet zowel in Aalsmeer als in Naaldwijk een bloemenklok vrij beschikbaar zijn. In Aalsmeer is die er al. In Naaldwijk niet en daarom wordt klok 6 vrijgemaakt. Door deze twee klokken van Aalsmeer en Naaldwijk samen te voegen, kan een concernklok gecreëerd worden.

Dit betekent dat Naaldwijk vanaf donderdag 30 januari aanstaande een nieuw veilschema Bloemen krijgt. De huidige veilgroepen van klok 6 in Naaldwijk krijgen dan een andere veilpositie. Dit is besproken met de voorzitters van de FPC’s bloemen en met een aantal kopers van onder andere de locatiecommissie op Naaldwijk.

 

Snijanthurium is de eerste productgroep in de pilot Landelijk veilen. Onderzocht wordt of anjer als tweede productgroep opgepakt kan worden. De beoogde start van de pilot is eind eerste kwartaal 2020. Hiermee zet Royal FloraHolland een belangrijke stap richting landelijk veilen op alle klokken. Deze mijlpaal staat in de planning voor 2021.

Bij landelijk veilen worden de producten afgeleverd op de exportlocatie die de koper wenst. Dit is mogelijk door de invoering van intervestigingslogistiek. Ook de volledige overstap naar beeldveilen is een cruciaal element.

De introductie van landelijk veilen staat al lang op de wensenlijst van kwekers en kopers van Royal FloraHolland. Aanpassingen aan systemen maken het nu mogelijk om een pilot te starten. Dit gebeurt in overleg met kwekers en kopers.

Meer over de strategie van Royal FloraHolland, waarvan landelijk veilen een onderdeel is, lees je hier in het digitale magazine van de Bloemisterij.  Meer over het landelijk veilen lees je hier.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
niels Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Dhr. N.G.M. Kleyn
Lid
Dhr. N.G.M. Kleyn

“”Bij landelijk veilen worden de producten afgeleverd op de exportlocatie die de koper wenst”””
En gebeurt dit dan op kosten van de veiling ?
Want tot nog toe betaalde de koper het transport als men vanuit naaldwijk een kar op aalsmeer kocht.
Ik mag toch hopen dat deze kosten nog steeds bij de koper liggen, aangezien het een eigen keus is een kar te kopen op een andere lokatie.