Vijf nieuwe uitbreidingen van middelen in de bloemisterij

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd met uitbreidingen van Sivanto Prime, Serenade, Floralife Bulb 100, Goltix Queen en Sonata in bloemisterijgewassen. Alle vijf de uitbreidingstoelatingen betreffen zogenoemde kleine toepassingen.

Bij kleine toepassingen zijn voor de uitbreiding geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

  • Sivanto Prime. Dit insectenbestrijdingsmiddel wordt uitgebreid in de teelt van sierheester (inclusief rozen, grondgebonden onbedekte teelt) en vaste planten. In buitenteelten wordt het ingezet tegen bladluizen.
  • Serenade. Serenade is gebaseerd op de van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus amyloliquefaciens QST 713. Serenade heeft een brede werking tegen schimmels en bacteriën. De uitbreiding geldt voor de teelt van bolbloemen en knolbloemen, bedekte opkweek bloemisterijgewassen, potplanten (bedekte teelt), snijbloemen (niet- grondgebonden bedekte teelt), sierheesters inclusief rozen (onbedekte teelt), heide soorten (onbedekte teelt), bos- en haagplantsoen (onbedekte teelt), vruchtbomen en -struiken (onbedekte teelt) en vaste planten.

Floralife Bulb 100. De wijziging betreft de toelating in de snijbloementeelt van tulp, alstroemeria en lelie. Het is zogenoemd voorbehandelingsmiddel in de naoogstfase. Het verbetert de houdbaarheid en bloemknopopening en vertraagt de bladvergeling.

  • Sonata. Sonata is gebaseerd op de bacterie Bacillus pumilus stam QST 2808 en produceert tijdens het fermentatieproces aminosuikers. Deze suikers remmen de vorming van nieuwe celwanden, waarna de schimmeldraden uiteenvallen en de schimmel stopt met groeien. De wijziging betreft de toelating in de teelt van bolbloemen en knolbloemen (onbedekte, en bedekte teelt), bloemisterijgewassen (onbedekte teelt).
  • Goltix Queen. Dit onkruidbestrijdingsmiddel wordt uitgebreid in de onbedekte teelt van bolbloemen en knolbloemen en snijpioen. Het werkt tegen eenjarige breedbladige onkruiden.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties