De Boomkwekerij Brexit VK voert importinspectie vanaf 2021 gefaseerd in

VK voert importinspectie vanaf 2021 gefaseerd in

0

Het Verenigd Koninkrijk gaat in 2021 een nieuw systeem van importinspectie invoeren, in drie fasen verspreid in het komende jaar.

De Britse regering voert de importinspectie gefaseerd in op 1 januari, 1 april en 1 juli. Vanaf 1 januari 2021 moet import van standaardgoederen voldoen aan basisregels van de Britse douane. Voor import van hoog-risico-producten (zoals de belangrijkste Xylella-waardplanten) is, zo meldt ook de Nederlandse ambassade in Londen, pre-notificatie en gezondheidsdocumentatie noodzakelijk. Zulke producten zullen fysiek op een bevoegde Britse locatie (bijvoorbeeld de afnemer) worden geinspecteerd.

Vanaf 1 april 2021 zijn pre-notificatie en gezondheidsdocumentatie vereist voor alle gereguleerde plantaardige producten.

Vanaf 1 juli 2021 is volledige aangifte van import noodzakelijk. Importtarieven moeten bij binnenkomst in het VK worden betaald. Het VK hanteert geen importtarief bij boomkwekerijproducten, maar wel bijvoorbeeld bij snijbloemen (8%). Vanaf 1 juli zullen meer fysieke (fytosanitaire) checks en steekproeven zijn op Britse grensposten.

Nog steeds: ’Hope for the best, prepare for the worst’

Op 1 januari 2021 is de Brexit-transitieperiode voorbij. Er is nog altijd een kans op een no-deal-Brexit. „Hopelijk is die te voorkomen”, laat de Nederlandse landbouwraad in Londen, Tim Heddema, weten. „Ook nu weer geldt het adagium: hope for the best, prepare for the worst.”

Foto: Shutterstock

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar