Vrienden overleden Jan Voortman willen doorgaan met ’sociale kwekerij’

Een groep vrienden van de op 28 juni plotseling overleden vasteplantenkweker Jan Voortman uit Oranje wil zijn kwekerij voortzetten als een ’sociale coöperatie’ die biologische glasgroenten teelt. Dat meldt RTV Drenthe. Voortman, die aan een zeldzame combinatie leed van acute en chronische leukemie en slechts 52 jaar werd, sierde eind 2015 de cover van Bloemisterij in verband met het ’levensmiddelenwinkeltje voor asielzoekers’ dat hij in zijn kas had opgezet.

De eind juni overleden vasteplantenkweker Jan Voortman, hier poserend met een asielzoeker, in zijn levensmiddelenwinkeltje dat hij er in zijn kas op nahield.

Eind 2014 kregen de inwoners van Oranje te horen dat er zevenhonderd asielzoekers in het 140 zielen tellende gehucht zouden worden ondergebracht. De toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, wilde Oranje een jaar later nog eens zevenhonderd vluchtelingen toewijzen. Voortman kreeg landelijke bekendheid toen hij zich daarover in diverse media uitliet. Ook hij was kritisch. „Niemand in ons dorp heeft iets tegen vluchtelingen, maar tien keer zo veel asielzoekers als inwoners, dat trekken onze dorpsvoorzieningen gewoon niet. Gelukkig is Dijkhoff op zijn beslissing teruggekomen”, zo zei hij in Bloemisterij.

De kweker runde in zijn kas een levensmiddelenwinkeltje, speciaal voor de mensen in het nabijgelegen asielzoekerscentrum. Zelf noemde hij het „een boerenwinkel met Arabische inslag”. Van couscous en verse druiven tot en met tweedehands jassen en shampoo, Voortman verkocht het. Achter in zijn kas had hij een gebedsruimte ingericht. Vluchtingen van christelijke komaf konden daar op woensdag terecht, moslims op vrijdag. „Mits we geen feesten en partijen hebben, want die organiseren we ook”, aldus de kweker in Bloemisterij.

Crowdfunding
Voortmans vriendin Sieta Meijering wil, samen met vrienden, een wat zij noemt sociale coöperatie oprichten die biologische kasgroenten gaat telen. De benodigde €300.000 hoopt ze volgens RTV Drenthe via crowdfunding bij elkaar te krijgen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties