Vroeg voorjaar en schaarste leiden tot run op narcis

Door een opstapeling van positieve impulsen, is er al drie weken een run gaande op de potnarcis. Het vroege voorjaarsweer, Vrouwendag en schaarste in het aanbod zorgen ervoor dat vraag en prijzen op scherp staan.

Heel Europa heeft het voorjaar al in de bol. Voorjaarsbol narcis profiteert daarvan. De vraagimpuls door het lenteweer leidde vanaf week 7 tot stijgende prijzen. Kweker Gert-Jan Hogervorst: „Het leidde er ook toe dat klanten hun reserveringen al eerder wilden hebben. In plaats van afroep in week 12, kwamen ze al een maand eerder. De vraag voor Vrouwendag kwam daar nog eens bij. Het prijsopdrijvende effect werd versterkt door een beperkt aanbod.”

Joost van Ruiten van Flowerboost merkt dat de handel zenuwachtig wordt. „Er vindt momenteel een ware run plaats op de narcis. De handel probeert voor de komende tijd ook wat meer vast te leggen.” Flowerboost moest zelf genoegen nemen met 30% minder bollen dan het besteld had. „Door het extreme weer bij de teelt van vorig jaar, waren er minder bollen beschikbaar en hebben wij zelf meer last van uitval omdat de bolkwaliteit niet 100% is”, zegt Van Ruiten. Erik Willemse van Roma Nova denkt over drie weken leeg te zijn. Eerder dan vorig jaar. „In de vrije verkoop zal er voor Pasen weinig tot niets meer te krijgen zijn”, verwacht hij.
Klanten in het hoge Noorden, waar nu de sneeuw pas smelt, houden hun hart vast of ze nog aan narcissen kunnen komen straks, merken handelaren. Maar bij de Oost-Europese klanten van Juniflor piekt de vraag nu al en die wordt nog moeiteloos ingevuld. „Op de klok zijn de prijzen in twee weken tijd wel flink gestegen”, zegt de planteninkoper van Juniflor. „Een potje 9 is nu 70 cent, twee weken geleden nog 50 cent. Voor een drie-per-pot betalen we 90 cent, 20 cent meer dan half februari.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties