Met warm water van rozenteler onkruid van de stoep halen

Rozenteler Ton Rodenburg, van Rodenburg Roses in Delfgauw levert in de periode van maart tot en met oktober warm (rest)water uit zijn warmtebuffer aan AH Vrij Groen, Grond en Infra. Dit bedrijf uit Wateringen mengt het water met slootwater dat via een warmtewisselaar tot minimaal 95ºC is verwarmd, om er vervolgens onkruid mee te bestrijden in Den Haag, Delft en Leiderdorp. Voor zover bekend is dit het eerste duurzame initiatief waarbij een tuinder restwarmte levert aan een bedrijf in de groenbranche.

Onkruid in de openbare ruimte wordt tegenwoordig vaak bestreden met heet water van 90º tot 95ºC. Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn dan niet nodig. AH Vrij gebruikt daarvoor vrachtwagens met een geïsoleerde tank die in het groeiseizoen dagelijks 50 m3 water van 95º tot 98ºC halen bij Rodenburg. „Die 50 m3 tappen we uit de warmtebuffer van de teler, waarna we dat mengen met slootwater dat we via een warmtewisselaar hebben opgewarmd tot minimaal 95ºC. Vervolgens pompen we dat in twee tankwagens”, aldus Laurens van Muijen van AH Vrij. In het zomerseizoen, als er veel onkruiddruk is, heeft het bedrijf drie tankwagens rijden en wordt dagelijks 75 m3 warm water bij Rodenburg afgenomen.

Het initiatief voor de restwarmteafname bij de rozenteler is afgelopen voorjaar ontstaan toen Rodenburg en eigenaar Jan Vrij van AH Vrij, die elkaar persoonlijk kennen, over het ’energieplaatje’ van de rozenkwekerij te praat kwamen. „We ontdekten dat Rodenburg in het zomerseizoen veel warmte overhoudt. De kwekerij, waar intensief belicht wordt, wekt namelijk ook ’s zomers met haar WKK elektriciteit op voor de belichting. De geproduceerde WKK-warmte is dan echter nauwelijks nodig en kan nu dus verkocht worden aan derden”, aldus Muijen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties