Warmtebedrijf Westland wil glastuinbouw van het aardgas af halen

Warmtebedrijf Westland gaat de kassen verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven gecombineerd met geothermie. Hierdoor zullen glastuinbouwbedrijven in het Westland vanaf 2021 ruim 300 miljoen kuub aardgas besparen, oplopend tot 900 miljoen kuub in de jaren daarna. Ook gaat het warmtebedrijf langdurige contracten afsluiten voor de levering van CO₂ en gietwater tegen een vaste lage prijs.

De combinatie van industriële restwarmte uit de haven met bestaande en nieuwe geothermiebronnen binnen één open warmtenet, biedt voldoende vermogen om het hele Westland van het aardgas af te halen, aldus het bedrijf. De ambitie is telers vanaf oktober 2021 toegang te geven tot 600 megawatt warmte, CO₂ en gietwater. Het initiatief sluit aan bij het verzoek van LTO Glaskracht Nederland in hun brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Wiebes liet afgelopen januari grote bedrijven weten dat ze ’op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen.’

In 2020 moet de aanleg van het warmtenet vanuit de Rotterdamse haven beginnen, waarna bedrijven stap voor stap, van zuid naar noord, worden aangesloten. Voor het realiseren van de infrastructuur en het beschikbaar krijgen van de restwarmte uit de haven werkt Warmtebedrijf Westland werkt in de plannen samen met netbeheerder Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Evides Industriewater.

Op dit moment is er overeenstemming bereikt met enkele grote glastuinbouwbedrijven. De komende tijd wil het warmtebedrijf meer glastuinbouwbedrijven over de streep trekken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties