Wat stelt de sierteeltproductie in het VK voor?

Voor de Britse sierteeltsector kan de brexit grote implicaties hebben. Er is een reële kans dat sierteeltproducten uit de EU duurder worden als gevolg van importtarieven, importbelemmeringen en/of een lagere koers van het Britse pond. Hiervan kan de productie in het Verenigd Koninkrijk profiteren. Wat stelt de binnenlandse productie in Engeland eigenlijk voor?

Op deze en andere vragen krijg je antwoord in het landendossier van het Verenigd Koninkrijk in MijnBloemisterij.nl. Wat betreft de binnenlandse productie: Het areaal sierteeltproducten in de VK is in 2019 circa 11.600 ha groot. Hierin hebben bloemen en bollen in de open grond een aandeel van 57%, boomkwekerijproducten (hardy nursery stock) 39% en bloemen en planten in de beschermde teelt 4%. Sinds 2017 krimpt het areaal sierteeltproducten in het Verenigd Koninkrijk.

De naderende brexit brengt onzekerheid voor de export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk. Hoe zit het eigenlijk met de Engelse siertelers? Vakblad voor de Bloemisterij deed onderzoek.

Ook de totale productiewaarde aan sierteeltproducten daalt. Het bedroeg in 2018 circa 1,3 miljard BP. Dit was circa 2% minder dan in 2017. Vooral de productiewaarde van snijbloemen/bloembollen daalde namelijk met 6,7% ten opzichte van 2017. Boomkwekerijproducten maken bijna 70% van de productiewaarde uit.

In het landendossier lees je meer over de Engelse productie en de afzetmarkt voor bloemen en planten in het Verenigd Koninkrijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties