Westland mogelijk zelf in huisvesting migranten

Gemeente Westland heeft een nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten en stapt mogelijk zelf in ontwikkeling. Dat blijkt uit de Woonvisie Westland 2020-2030.

De gemeente moet veel verblijfsplaatsen helpen ontwikkelen, maar laat dat niet meer alleen aan de markt over. Er komt een pragmatische aanpak, waarbij de gemeente zelf ook initiatiefnemer kan zijn voor nieuwe huisvesting. Ook sluit de gemeente samenwerkingsvormen met een deelneming door de gemeente niet uit.

12.000 arbeidsmigranten huisvesten

De gemeente laat doelstellingen voor het aantal nieuwe verblijfplaatsen los, hoewel de te realiseren aantallen slaapplaatsen substantieel is. In de gemeente werken 12.000 arbeidsmigranten, met op dit moment voor 4.500 migranten een verblijfplaats in de gemeente. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de realisaties van 310 zogenoemde bedden op Elsenbosch (in aanbouw) en 252 bedden op Honderdland (procedure omgevingsvergunning loopt). Bestaande huisvestingsvormen zijn grote logiesvoorzieningen, zoals Polenhotels, bedrijfswoningen op agrarische percelen en kamergewijze bewoning van woningen in de kernen.

Gemeente neemt zelf initiatief

Het oude beleid van Westland werkte onvoldoende. Het was gericht op faciliteren van initiatieven uit de markt. Daardoor werd teveel per locatie gedacht en te weinig in een totaalbenadering van het onderwerp, stelt de gemeente.

De gemeente gaat zelf meer initiatief nemen en had al het verhuren van kamers in woningen in de kernen aan banden gelegd, maar wil nu initiatieven buiten de kernen helpen ontwikkelen en huisvesting op de bedrijven toestaan of op glastuinbouwpercelen. Over de voorwaarden overlegt de gemeente met de provincie. Mogelijk wordt deze functie voor een langere periode toegestaan om beter te bouwen voor de doelgroep. De agrarische functie dient wel de hoofdmoot te blijven. Huisvesting op deze glastuinbouwpercelen mag geen dominant verdienmodel worden, schrijft de gemeente in de woonvisie die volgende week door lokale politieke partijen besproken wordt.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties