Wie bindt de strijd aan met Trump?

Over ruim anderhalve week wordt duidelijk wie er echt kans maakt om later dit jaar met Donald Trump het gevecht aan te binden om het Amerikaanse presidentschap. De uitkomst van die strijd heeft straks veel impact op het koersverloop van de dollar.

Wie het politieke nieuws een beetje volgt, zou haast denken dat de strijd binnen de Democratische partij al in volle hevigheid woedt. De stemrondes in verschillende staten en de tv-debatten – zoals afgelopen nacht in Las Vegas – zijn slechts inleidende beschietingen. Op dinsdag 3 maart gaat de werkelijke strijd pas van start. Op deze zogeheten Super Tuesday worden in maar liefst veertien staten voorverkiezingen gehouden. De kandidaat die op deze dag veel stemmen binnenhaalt, maakt historisch gezien een heel goede kans om de partijstrijd uiteindelijk te winnen. Dit jaar krijgt Super Tuesday een extra lading. Dan gaat Michael Bloomberg zich namelijk in het gevecht mengen. De miljardair zet al zijn kaarten op deze dag. Hij liet alle eerdere voorverkiezingen aan zich voorbijgaan.

Op 3 maart weten we meer

Vier jaar geleden waren Hillary Clinton en Donald Trump de grote winnaars op Super Tuesday. Daarna duurde het overigens nog maanden voordat ze hun nominatie als presidentskandidaat definitief binnen hadden. Dat zal deze keer niet anders zijn, aangezien er geen echte favoriet is. Tot enkele weken geleden was dat nog voormalig vicepresident Joe Biden. Bij de eerste voorverkiezingen legt hij het echter duidelijk af tegen Bernie Sanders en Pete Buttigieg. Nieuwkomer Bloomberg lijkt straks in dezelfde vijver te gaan vissen als Biden, terwijl Elizabeth Warren zichzelf mogelijk buiten heeft gezet met de harde wijze waarop ze het bedrijfsleven en de banksector wil aanpakken.

Wat als een democraat wint?

Hoe de dollar straks reageert op een democratische zege, hang helemaal af van welke kandidaat er straks met de handen in de lucht staat. De munt krijgt mogelijk een behoorlijke tik in het onverwachte geval dat Warren toch zegeviert. Zij maakt zich sterk om via het beïnvloeden van de dollarkoers de binnenlandse industrie een duw in de rug te geven. Aan de andere kant zijn Biden en Bloomberg juist uitgesproken voorstanders van vrijhandel. Financiële markten hoeven zich bij een zege van deze kandidaten dan ook minder zorgen te maken over allerlei handelsconflicten – en over rare koerscapriolen van de dollar.

Wat als Trump wint?

Trump wil niets liever dan een zwakke dollar. Een goedkope munt versterkt namelijk de internationale concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven. Aanvankelijk lukte dat: in 2017 deed de dollar een flinke stap terug ten opzichte van andere valuta’s. Dat veranderde toen Trump de belangen van de Verenigde Staten probeerde te verdedigen door het handelsconflict met China op te stoken. Door alle onzekerheid zochten steeds meer partijen de veiligheid van de dollar op. Sinds begin 2018 is die munt bijna 10% meer waard geworden in euro’s. Als Trump wint, blijft de politieke onzekerheid bestaan zodat de dollarstijging mogelijk verder doorzet. En laat dat nou net zijn wat Trump liever niet heeft.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties