Windhoos raast over glastuinbouwbedrijven in Hem

Op vrijdag 9 augustus om 21.45 uur raasde een windhoos over glastuinbouwbedrijven in Hem en Oosterleek. De schade aan de getroffen bedrijven is fors. Met verzekeraars wordt de schade bepaald, zodat die zo snel mogelijk kan worden hersteld.

De zijgevel bij de kas van R&M Obdam Tulips aan de Elbaweg 41 in Hem is over een lengte van 80 m door de windhoos eruit gezogen. De gevel ligt deels tegen en in het waterbassin. De schade aan het dek is beperkt gebleven tot enkele kapotte ruiten. Dit vertelt Tim Bouman van PanAmerican Seed, die de kas van broers Rick en Matty Obdam huurt voor de opkweek van veredelingsnoviteiten van bloeiende pot- en perkplanten onder meer begonia’s en dahlia’s. Circa 15.000 begonia’s kunnen als verloren worden beschouwd.

Een kassenherstelbedrijf staat klaar om de gevel te herstellen, daarover zijn de eigenaren, de huurder en verzekeringsmaatschappij in conclaaf. Iedereen staat welwillend tegenover een snelle reparatie. De complicatie is echter dat het herstel met gehard glas moet gebeuren waarvoor de roeden in de kasconstructie niet geschikt zijn. Over de schade kan Bouman daarom nog niks zeggen. Gevolgen voor het gewas hangt immers mede af hoe snel de kas weer dicht is. Verder is nog onduidelijk hoe groot de schade aan onder meer het waterbassin is en de beschadigde zonnepanelen bij de buurman.

Een strook

Een windhoos veroorzaakt vaak een strook van vernieling. Er zijn dus altijd buren die de dans net ontspringen. Zo hebben de glastuinbouwbedrijven van Rick’s Flowers (perkgoed en kuipplanten aan de Elbaweg 37) en Ronico (bollenbedrijf en tulpenbroeierij aan de Elbaweg 30) geen schade aan hun kassen.

Dat kan bloemkoolteler Wim Reus aan de Elbaweg 21 (overbuurman van R&M Obdam Tulips) helaas niet zeggen. Zijn kas kent behoorlijk veel dakschade, waarvan vooral veredelingsbedrijf Schouten de dupe is. Voor dit bedrijf kweekt Reus zantedeschia’s op. Maar ook een modern schermdoek waarin fors is geïnvesteerd, moet wellicht vervangen worden.

4 m per seconde

In Oosterleek gingen ook voornamelijk veel dakruiten eruit bij Seedcare. Op de mast van het zaadproductiebedrijf voor verscheidene veredelaars is een windsnelheid gemeten van 39 meter per seconde.

In de kassen staan komkommers voor zaadproductie. Mark Keulen is uiteraard niet blij met de schade door de windhoos, maar een geluk bij ongeluk vindt hij wel dat de windhoos ’s avonds was. Daardoor waren zijn schermen dicht en hebben die veel van het kapotte glas opgevangen. Het bedrijf heeft dus vooral materiële schade die volgens Keulen toch al snel kan oplopen tot een ton schade, als het niet meer wordt. Zijn hoop is dat het gewas te behouden is en dat binnen een maand het zaad gewoon te oogsten.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties