Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Wouter Kuiper, Kubo: Als ontwikkeling stopt zijn we gezien

Wouter Kuiper, Kubo: Als ontwikkeling stopt zijn we gezien

0

Net als veel collegabedrijven heeft kassenbouwer Kubo de internationale markt gevonden. Met het paradepaardje Ultra-Climakas is het mogelijk om in extreme klimaatzones te telen, zoals in Wuhan in China, waar op dit moment een state-of-the-art kas wordt gebouwd. „Natuurlijk worden onze technieken gekopiëerd”, zegt directeur Wouter Kuiper. „Daarom moeten we ons blijven ontwikkelen. Anders zijn we gezien. We blijven kleine stapjes maken in de techniek; de grootste stappen zetten we op het gebied van robotisering en autonome teelt.”

Uiteindelijk moeten de technische ontwikkelingen leiden tot automatisering van de hele teelt. Het idee is dat het voor de investeerder makkelijker wordt om zijn investering terug te verdienen. Voor Kuiper is het geen vraag meer of de computer beter kan telen dan de mens. „Dat is bewezen in de Autonomous Greenhouse Challenge. We moeten het nu gaan toepassen. Alles eenvoudiger maken.”

Lees het hele verhaal in Bloemisterij of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar