‘Zeevracht bloemen Kenia urgenter dan ooit tevoren’

De luchtvrachtkosten voor Keniaanse bloemen zijn de afgelopen anderhalf jaar flink gestegen. Transport over zee is mogelijk een alternatief. Hortiwise deed in opdracht van de Nederlandse ambassade in Nairobi onderzoek naar de mogelijkheden van zeevracht. ‘Als Kenia zeevracht niet omarmt dan verliest Kenia zijn leidende positie in bloemen’, luidt een van de conclusies.

Zeevracht van bloemen is niet nieuw voor Kenia. Al sinds 2005 gaan er containers met Keniaanse bloemen het water op. De noodzaak van zeevracht lijkt de afgelopen tijd groter geworden. Door de corona-crisis is de luchtvrachtcapaciteit gekrompen en luchtvracht voor Keniaanse bloemen flink duurder geworden. De verwachting is dat de hoge prijzen voor luchtvracht nog wel even aanhouden. Zeevracht is goedkoper.

Foto Shutterstock

Serieuze optie

Afnemers van bloemen en planten stellen bovendien strengere eisen aan de duurzaamheid van productie en transport. Hoe lang accepteert een consument of retailer nog dat bloemen de oceaan worden overgevlogen en dientengevolge een hoge CO2 footprint hebben? Zeevracht kan de CO2-emissie met 85% reduceren. (..)

Lees het volledige artikel over zeevracht van bloemen uit Kenia alvast via mijnbloemisterij.nl in het digitale magazine van de Bloemisterij.

Geen abonnement? Bel 071 5659644, of klik hier.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties