Zijn Polen happy op tuinbouwbedrijven?

De Inspectie SZW gaat onderzoek doen op tuinbouwbedrijven naar de motieven van Oost-Europese werknemers om al dan niet mee te werken aan inspectieonderzoek. Of ze bijvoorbeeld bereid zijn om misstanden bij de inspectiedienst te melden. Dit meldt Inspectie SZW in haar Jaarplan 2019.

In het jaarplan wordt ook melding gemaakt dat twee derde van de gecontroleerde glastuinbouwbedrijven in 2017 de boel niet op orde hadden. De inspectiedienst constateerde 102 overtredingen die meestal over arbeidstijden of onderbetaling gingen. In deze gevallen deelt de Inspectie SZW boetes en waarschuwingen uit. Ook het komend jaar zullen gerichte controles in de sector plaatsvinden.

Sowieso investeert het kabinet de komende jaren structureel € 50,5 miljoen per jaar extra in de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Het geld wordt onder meer ingezet ter bevordering van een eerlijke arbeidsmarkt, waarin werknemers gezond en veilig kunnen werken. Zo komt er extra geld voor de aanpak van schijnconstructies waaronder schijnzelfstandigheid.

De sociale partners in de sector hechten ook een groot belang aan gezond en veilig werken. Ze werken dan ook nauw samen met Inspectie SZW. Zo wordt gecommuniceerd hoe het veiligheidsbewustzijn en -gedrag bij werkgevers en zelfstandige ondernemers is te bevorderen. Verder wordt ook aandacht besteed aan goede praktijken door ze uit te dragen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties