‘Zonder hulp overheid en banken redden we het niet’

„Zonder hulp van de overheid en banken gaan we het niet redden.” Royal FloraHolland CEO  Steven van Schilfgaarde luidde gisteravond de noodklok voor de sierteelt in Hart van Nederland op SBS6. De veiling is momenteel in overleg met overheid en banken om een noodfonds te creëren en krediet te regelen.

Volgens Van Schilfgaarde zijn een noodfonds en extra kredieten nodig om deze voor iedereen moeilijke periode proberen door te kunnen komen. „De coronacrisis komt voor de sierteelt op een heel ongelukkig moment in het jaar. Op dit moment vindt echt een piek in de aanvoer plaats.”

De effecten van corona lieten zich afgelopen twee weken al gelden. Afgelopen vrijdag draaide 20% van de aanvoer door. Volgens Van Schilfgaarde is dit percentage nog nooit zo hoog geweest. „Het is ook een heel ongelukkig moment in het jaar, omdat echt de piek op dit moment is. Al je kijkt naar aantal niet verkochte bloemen, dat doorgedraaid wordt, is 20% is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen vrijdag.”

Alleen al in Aalsmeer draaiden 60.000 fusten en trays door. Het hele weekend wordt doorgewerkt om dit weg te werken.

 

Van Schilfgaarde wees erop dat binnen de landbouwexport de sierteelt het belangrijkst is. „Er werken 150.000 mensen in deze sector. We kunnen het ons als Nederland echt niet veroorloven om deze sector onderuit te laten gaan.”

Nederland exporteert jaarlijks voor meer dan €6 miljard aan bloemen en planten. De export ligt momenteel op zijn gat doordat een aantal grenzen binnen en buiten Europa vanwege het coronavirus dicht zijn. Mensen kopen bovendien extra levensmiddelen in plaats van bloemen en planten.

Bekijk hier de reactie van Steven van Schilfgaarde in Hart van Nederland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties